Zeeschuim kweken: verschil tussen versiesUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie van 6 aug 2010 om 13:30
Kweek je eigen modelbouw-bomen van Zeeschuim, 'Teloxis Aristata'Zelf verbouwen, drogen en conserveren van zeeschuimplanten tot modelbomenAls je beseft wat je voor een doos met zeeschuim neer moet tellen, dan loont het om je te verdiepen in het zelf kweken. Voor minder dan de helft van het geld heb je straks een veelvoud aan planten. Het eerste jaar en jouw eerste keer dat je het gaat 'proberen', is meestal het moeilijkst.
Het is heel wat anders dan modelbouwen wat je aan het doen bent, en dat heeft niet iedereen in de vingers. Maar een ieder kan het leren!
Wat is de beste omgeving voor de kweek van zeeschuim?Als je een tuin hebt is dat een voordeel, vooral als deze vrij zonnig ligt. Heb je geen tuin, dan is het binnen mogelijk, alleen met minder goed resultaat. De planten moeten veel licht hebben. Zet je ze bij een raam, dan groeien ze naar het licht toe, dus krijgen ze ietwat kromme, iele, langgerekte stammen. Ook zijn binnenplanten minder 'vol' dan buitenplanten. Het begint allemaal met wat zaadHet zaad is hier in Nederland al jaren te koop bij Vreeken's zaden te Dordrecht. Als je al eens wat zeeschuimtakken aangeschaft had, kun je daar het zaad van gebruiken. Let wel, hoe ouder het zaad, des te minder goede opkomst. Zorg dat je het zaad binnen hebt vóór het zaai- en groeiseizoen, dat zo rond eind april, begin mei aanvangt en tot eind augustus, begin september duurt. BenodigdhedenBinnenkweek en voortrekken:
Buitenkweek:
Het seizoen verlengen door voor te trekkenJe kunt het groeiseizoen verlengen door de planten binnenshuis voor te trekken in de kweekbak. Dat kun je al omstreeks half april doen. Dan is het buiten nog te guur om al te gaan zaaien. Wanneer de tijd rijp is om buiten te zaaien, zo rond begin mei, hebben jouw stekjes al een redelijke voorsprong en zal de opbrengst groter zijn. Wanneer de eerste blaadjes verschijnen, kun je met het verspenen beginnen. Regel één is dat je niet te dik moet zaaien, dit is een echte beginners-valkuil. Vermeng het zaad met geel, droog zand en strooi dit zo dun mogelijk uit. Je kunt dan aan het witte zand op de donkere aarde zien weer je gebleven bent met strooien.
In deze kleine bakjes en potjes kunnen de plantjes voorlopig verder groeien. Houd ze warm, dek ze af met doorzichtige folie of plastic. De meeste kweekbakjes hebben al een doorzichtige kap. Bij mooi weer kun je ze overdag al buiten zetten. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Met een plantenspuit kun je beter doseren dan met een gieter. Binnen kweken in potten/bloembakkenDe valkuil van velen is dat men het zaad uitstrooit in een bloembak en alles dat opkomt ook te willen laten uitgroeien tot volwaardige modelbomen. Beter is om alle plantje enkele malen te verspenen en in steeds grotere bloempotten te verplanten. Potgrond voldoet, geef niet teveel water en laat de grond niet uitdrogen. Buiten zaaienVanaf begin mei kun je buiten ter plekke zaaien, doe dit ook weer met droog wit zand en niet alles tegelijk! Vooraf hoef je alleen de grond wat los te maken, bemesting is niet nodig en niet goed. Strooi het zaad zo dun mogelijk uit en druk dit lichtjes aan. Het vochtig houden van de bovenste laag is nu de grootste zorg. Omdat het fijne zaad niet te diep mag liggen, loop je het risico dat de boel uitdroogt bij te droge grond. Het is aan te bevelen er wat jutezakken, oude lappen of vliesdoek over te leggen, deze kun je vochtig houden door te gieten met een fijne broes. Na ongeveer zeven tot 10 dagen, kan dit doek eraf. Ondanks het feit dat je dun gezaaid hebt, zullen de kleine stekjes, mits goede opkomst, ook weer te dicht op elkaar staan. Dun ze uit op 15 á 20 cm. Gooi de uitgetrokken plantjes weg, of plant ze weer uit op een lege plek. Bescherming tegen weer en windIn het voorjaar, maar ook aan het eind van het groeiseizoen, kunnen slagregens en harde wind de kwekerij dwarsbomen. Het zou ideaal zijn als je een kweektunnel zou kunnen maken van wat pvc-buis voor elektra of kippengaas en vliesdoek of plastic folie. Zo bescherm je de planten en de groei gaat sneller.
Afgelopen voorjaren hebben we te kampen gehad met langdurige droogte. Het is gewenst om dan dagelijks, bij voorkeur in de avond, water toe te dienen. Regenwater uit een regenton heeft de voorkeur, maar leidingwater voldoet ook. Dat is alles waar je nog op moet letten. Nu zullen de planten zich zonder al te veel zorg ontwikkelen en het wachten is op eind augustus, begin september. De oogst en het drogenDe planten beginnen aan het eind van hun groei te verkleuren in mooie Bordeauxrode, bruine en geel/oranje tinten. Ook gaat de plant zaad maken en is de levenscyclus weer rond.
Oogsten maar! Uiteraard kun je ook oogsten wanneer de plant in een jonger stadium verkeert, maar de voorkeur verdient toch wel de uitgegroeide plant. Laat je de Teloxis te lang in de tuin staan, dan zal deze afsterven, verpieteren en uiteenvallen! Trek de plant met wortel en al uit de grond en hang deze te drogen op een luchtige, koele (±18 graden) plaats.
Na het drogen dienen de langwerpige groeibladeren verwijderd te worden, omdat ze afbreuk doen aan de modelboom als je ze laat zitten. Ze moeten eraf vóór het conserveren, ten eerste om conserveermiddelen te besparen. Ten tweede omdat ze, nu de plant droog is, makkelijker te verwijderen zijn. Na het conserveren zouden ze weer wat soepel en veerkrachtig worden, waardoor je meer moeite hebt om ze los te trekken. Gebruik hiervoor een grote pincet. De volgende stap is dan: Het conserverenHet conserveren wordt op verschillende wijzen gedaan. Zie hiervoor rubriek E06.07.02 - Natuurlijke materialen. Mijn methode wijkt iets af van de andere methoden, graag bespreek ik deze hier. Bespuit al tijdens het drogen enkele keren per dag de planten in met een spuitflacon/plantenspuit, waarin een kwart glycerine en driekwart water vermengd is. Dit werkt erg goed en is een stuk zuiniger. Je hoeft nu geen grote bak te vullen met een glycerinemengsel. Ook de benodigde tijd, die elke plant in het mengsel moet weken, kun je zo besparen. De zeeschuim bomen die ik in 2008 en 2009 verbouwd heb, zijn nog goed veerkrachtig, dus houd ik deze methode maar aan. Ook tijdens de bewaartijd worden ze nog regelmatig bespoten met het glycerinemengsel.
Hoe je nu van zeeschuimplanten modelbomen kun maken, vind je in de rubrieken E06.07.03 - Realistische modelbomen en E06.07.04 - Loof van Scotch Brite. Succes en goede oogst! |