Verlichting van de treintafel: verschil tussen versiesUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie van 18 jan 2016 om 13:24
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom
Wanneer u besloten hebt om een treintafel (of modules) te bouwen, is het wellicht handig om over de verlichting van de treintafel na te gaan denken. U kunt namelijk vòòr het bouwen van de tafel beter eerst de verlichting in orde brengen, omdat u dan nog overal gemakkelijk bij kunt.
Als verlichting kunt u kiezen uit:
GloeilampenDit type verlichting kenmerkt zich door het gelige licht. Nadeel zijn de hoge energiekosten en de korte levensduur (ca. 1000 branduren). Gloeilampen mogen sinds 2012 niet meer verkocht worden, maar wellicht hebt u nog een voorraadje in huis.
Halogeenlampen (spotjes)Een halogeenlamp is een gloeilamp, waarbij de ballon gevuld is met een inert gas onder hoge druk. Aan dit gas wordt een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) toegevoegd, waaraan de lamp zijn naam ontleent. Een halogeenlamp heeft een hoger rendement (lichtopbrengst per hoeveelheid toegevoerde energie) en een langere levensduur dan een gewone gloeilamp. Wanneer u de halogeenlampen op een dimmer aansluit, kunt u de verlichting mooi regelen, vooral in combinatie met TL-verlichting.
TL-buizen en spaarlampenDe traditionele TL verlichting, die licht produceert door fluorescentie. De Tl-buis heeft een lange levensduur en grote lichtopbrengst (vijf á zes keer meer dan een gloeilamp).Ze hebben in vergelijking met gloeilampen, lage kosten. Tegenwoordig zijn de buizen ook verkrijgbaar in (bijna) daglichtkleuren. TL staat voor 'Tube Luminescent' of wel 'lichtgevende buis'.
'LED-TL'In tegenstelling tot de traditionele TL verlichting, die licht produceert door gasontlading (fluorescentietechniek), worden LED’s elektronisch aangestuurd door een 'driver'. De driver is een PCB (printplaat met elektronica).
Let op! Momenteel (begin 2016) is de ontwikkeling nog gaande, en presteren de goedkopere uitvoeringen (soms ver) beneden peil. De LED-TL-buis is dus voorzien van alle benodigde elektronica en zal, naar verwachting, het huidige systeem vervangen.
Bij dit type is alle benodigde elektronica niet in de buis aangebracht, maar in de armatuur. Voordeel hiervan is, dat er minder warmteontwikkeling is, waardoor de levensduur van de buis aanmerkelijk toeneemt. Een nadeel van dit type is, dat het standaard TL-armatuur bij toepassing van LED-TL omgebouwd moet worden. Dit brengt dus kosten met zich mee. Bij renovatie bent u ongeveer een derde kwijt van de nieuwkosten.
Dimbare LED-verlichtingOok wel RGB-LED-strip genoemd. Deze is in diverse typen te koop (zie afbeelding 01), standaard, of met dag- en nachtinstelling. U kunt zelfs de overgang van dag naar nacht (en andersom) automatisch laten regelen. Voor optimale resultaten verdient het aanbeveling om evenwijdig aan de LED-verlichting een tweede, warm-witte LED-strip te monteren. Dan kunt u in principe alle kleuren van de regenboog instellen. Het nadeel van LED's is, dat ze redelijk gebundeld moeten zijn om voldoende lichtopbrengst te krijgen. Om de treinentafel egaal te verlichten hebt u heel wat LED's nodig. Meer informatie
Overgenomen van "https://encyclopedie.beneluxspoor.eu/index.php?title=Verlichting_van_de_treintafel&oldid=40595"
Verborgen categorie: |