Het gewicht van wagen- en rijtuigmodellen: verschil tussen versiesUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie van 22 nov 2017 om 17:08
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Dick van der Knaap
Het gewicht van wagen- en rijtuigmodellenDoor de moderne productiemethoden en het steeds vaker gebruiken van plastics, wordt een aanzienlijke besparing van het gewicht van onze wagen- en rijtuigmodellen bereikt. De georganiseerde Amerikaanse modelspoorders (NMRA) constateerden dat ook, en brachten een norm uit (RP20.1). Hierin werd min of meer vastgelegd wat het beste gewicht van een wagen of rijtuig is, in samenhang met de lengte daarvan. Later kwam er een vergelijkbare Europese norm: NEM_302 (zie: 'Meer informatie').
Voor alle schalen wordt de verkregen uitkomst gecorrigeerd, indien de lengte buiten het aangegeven gebied valt. Is een wagen of rijtuig korter dan het minimum, dan wordt een factor 0,9 toegepast. Is een wagen of rijtuig langer dan het maximum, dan gebruiken we een factor 1,2. Voorbeelden:
De conclusie is dus duidelijk: de volgens de Amerikaanse methode berekende 'ideale' gewichten zijn hoger dan die volgens de Europese normen. Het is dus onduidelijk, welke methode het beste kan worden toegepast. Een ieder is daarin vrij, maar meestal zal enige verzwaring wel nodig zijn om de rij-eigenschappen te verbeteren. Zwaardere wagens betekenen echter wél een extra belasting voor de locmotor, en daarmee ook extra slijtage. Meer informatie
Overgenomen van "https://encyclopedie.beneluxspoor.eu/index.php?title=Het_gewicht_van_wagen-_en_rijtuigmodellen&oldid=44649"
Verborgen categorie: |