Terugmelding en/of bezetmelding: verschil tussen versiesUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie van 20 jun 2010 om 14:02Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Remco Poppen, Fred Stevens
Nu we digitaal kunnen rijden en de wissels digitaal kunnen omzetten is de basis gelegd voor het geautomatiseerd rijden. Wij, als mens, kunnen zien waar een trein zich bevindt. Wij hebben de handen om de rijregelaar en de wissels te bedienen. TerugmeldersDe 'ogen' dus. Terugmelders zijn er in veel verschillende varianten. De meest bekende terugmelders/bezetmelders zijn de volgende:
ReedcontactenReedcontacten of schakelrails zijn zogenaamde pulscontacten. Als een trein voorbij rijdt genereren ze heel kort een pulsje, dat door de terugmelder moet worden gezien. Het Reedrelais is een klein schakelaartje in een glazen buisje. Dit schakelaartje wordt geactiveerd als er een magneet in de buurt komt. Door een reedrelais tussen de spoorstaven te plaatsen, èn een magneetje onder de trein te bevestigen, zal bij het voorbijrijden van de trein de Reed-schakelaar bekrachtigd worden. Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek
SchakelrailsMärklin biedt een speciale schakelrails. Deze rails is voorzien van twee kleine pallen, die boven de railbedding uitsteken, en twee schakelaars bedienen. De sleper onder de loc drukt - afhankelijk van de rijrichting - de ene of de andere schakelaar kortstondig in. MassadetectieMassadetectie is een terugmeldtechniek voor Drierail. Bij Drierail staat de + (plus) op de puntcontacten en de massa op de spoorstaven. Je zult nu één spoorstaaf moeten isoleren in de rails. Op deze geïsoleerde rail sluit je de terugmelder aan. Wanneer nu een trein over de geïsoleerde spoorstaaf rijdt, en daarmee dus beide spoorstaven verbindt, genereer je een terugmelding. Het systeem weet nu dat er zich een trein bevindt op de plek van die terugmelder. Bij massadetectie is de kans op een correcte terugmelding veel groter dan bij een reedcontact of schakelrails. Deze laatste twee geven één enkele puls af, en als die gemist wordt (of niet komt), zal er geen terugmelding plaatsvinden. Bij massadetectie is er, als gevolg van de lengte van het geïsoleerde deel, een veel grotere kans op detectie, en daarmee neemt de betrouwbaarheid toe.
Schematisch weergegeven ziet het er als volgt uit: (van links naar rechts) reedcontact, massadetectie, schakelrail.
StroomdetectieStroomdetectie is een bezetmeldingstechniek die toepasbaar is op zowel Drie- als Tweerail. Stroomdetectie werkt eigenlijk - zoals de naam al zegt - op basis van het detecteren van stroom.
Schematisch weergegeven ziet het er als volgt uit:
DiodeschakelingBij het gebruik van stroomdetectie dien je voor je ongedetecteerde stukken een diodeschakeling toe te passen. Hiermee worden mogelijke problemen met je bezetmelding voorkomen. Zie E10.05.01 - Diodeschakeling S88Op dit moment is het S88-systeem één van de meest gangbare manieren om terugmelders/bezetmelders aan te sluiten. Het voordeel van deze melders is, dat ze vrij goedkoop zijn, en goed zelf te bouwen. Twee nadelen kenmerken het S88-systeem:
LoconetDe andere, steeds populairdere vorm van aansluiten, is middels Loconet. Loconet is een door Digitrax ontwikkeld protocol, waarbij je vrijwel elke structuur mag implementeren behalve een ring netwerk. Deze manier van aansluiten kenmerkt zich door een zeer betrouwbaar functioneren, waarbij het grote voordeel is dat op het Loconet veel meer dan alleen maar bezetmelders aangesloten kunnen worden. XpressNetXpressNet is een protocol van Lenz en wordt ook gebruikt voor de Roco Multimaus. Dit protocol kan ook gebruikt worden om Lenz stroomdetectiemelders aan te sluiten. Door het verschijnen van zelfbouwprojecten zoals de GenLI-S88 van Paco of de S88XpressNetLI van Karst Drenth waarmee S88 kan worden gebruikt op XpressNet is de specifieke Lenz/Roco -melder niet meer noodzakelijk op het XpressNet. Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, Mærklin. |