Geautomatiseerd rijdenUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net
InleidingHet is natuurlijk leuk om alles zelf te besturen. Maar een beetje automatisering is soms gewenst. Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat u de hele baan (bijna) volledig wilt gaan automatiseren. Daarbij kan de computer of centrale alles aansturen en kunt u zich, als kijker, op één stuk van de baan concentreren, bijvoorbeeld het rangeergedeelte van uw modelbaan. Alles automatiseren?Dat kan, maar er is veel meer mogelijk. U heeft de mogelijkheid om maar een gedeelte van de baan te automatiseren, bijvoorbeeld alleen het schaduwstation. Of u automatiseert een pendelbaantje.
De mogelijkhedenEr zijn een aantal mogelijkheden om de modelbaan te automatiseren. Eigenlijk zijn al die mogelijkheden op hetzelfde principe gebaseerd. De modelbaan wordt in stukken -de zogenaamde blokken- verdeeld en in een blok mag zich maar één trein bevinden.
AnaloogDit is de aloude methode: het stroomloos maken van stukken baan -de blokken- waardoor de treinen stoppen. U kunt dit helemaal automatiseren, met speciale (eventueel zelfgebouwde) printen en relais-schakelingen. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om treinen rustig voor het sein te laten stoppen.
DigitaalHet stroomloos schakelen van (delen van) de digitale modelbaan is niet verboden, maar het verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Het is nu juist de bedoeling dat er te allen tijde spanning op de spoorstaven staat, zodat bij stilstand van het materieel (locs, treinstellen, treinen en/of rijtuigen) de verlichting kan blijven branden. Hierdoor krijgt u een veel realistischer beeld op uw modelbaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om een digitale modelbaan te automatiseren. Bij alle opties moet gebruik worden gemaakt van bezetmelders/terugmelders, anders 'weet' de centrale (of de computer) niet waar een trein zich op de modelbaan bevindt. Met de digitale centrale besturenSommige centrales kunnen zelfstandig een modelbaan besturen. Deze centrales kunnen op de meldingen van de bezet-/terugmelders reageren en daarmee de treinenloop aansturen. Een overzichtje van centrales, welke zelfstandig een modelbaan kunnen besturen:
Met de computer besturenEen andere mogelijkheid is om de modelbaan op de computer aan te sluiten. Dan kunt u met een computerprogramma (de software), de modelbaan te besturen. Daarvoor moet de computer wel via een computer-interface op de baan worden aangesloten. Via een serieële-, USB- of Ethernet-aansluiting, wordt de computer aangesloten op de computerinterface.
Via Computerinterface op de CentraleEen aantal duurdere centrales hebben al een computerinterface ingebouwd. Deze centrales kunt u direct aansluiten op de computer. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
TreinbesturingssoftwareNu we de computer zijn 'ogen' en 'handen' hebben gegeven, moeten we de computer ook nog voorzien van 'hersens', oftewel de treinbesturingssoftware. Hiervoor zijn veel verschillende pakketten beschikbaar.
Via een losse computer-interfaceDit is een oplossing voor centrales die geen computer-aansluiting hebben. Dan komt er een extra print of kastje bij, welke tussen de centrale en de computer komt. Deze oplossing is meestal nodig bij de 'goedkopere' centrales, zoals de Roco/Fleischmann Multimaus. Hiervoor is een, door Karst Drenth ontwikkelde, Interface gemaakt, de S88XpressNetLI (zie: afbeelding 02).
RS232C-aansluiting of USBIndien uw PC niet is voorzien van een RS232C-aansluiting, dan kun u gebruik maken van een RS232C-aansluiting naar USB-adapterkabel.
TreinbesturingssoftwareWanneer u met de computer wilt gaan rijden, heeft u een programma nodig dat de treinen kan besturen. De speciale software regelt dat de treinen volgens een bepaalde 'dienstregeling' kunnen rijden. Door de koppeling van de PC met de modelbaan, kan de software reageren op de bezetmelders/terugmelders.
Enkele voorbeelden:
Meer informatie
|