Persoonlijke instellingen

Bovendam in H0

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Hans (overleg | bijdragen) op 10 mrt 2010 om 18:31
Ga naar: navigatie, zoeken

IN BEWERKING HANS

Let op! Artikel bevat brede tekeningen.

Ontwerp sporenplan

Veel (her-)intreders starten met de modelspoorhobby met het kopen van een starterspakket van de bekende grote modelspoorfabrikanten: Märklin, Fleischmann, Roco enz. Deze starterspaketten bevatten vaak een loc, wat wagons, een trafo en het bekende rail-ovaal, dus enkele bogen en doorgaans slechts twee stukken rechte rail. Al snel zal duidelijk zijn dat op basis van zo'n eenvoudig starterspakket niet meteen een complete interessante modelspoorbaan zal kunnen worden gemaakt. Daar is wel wat meer railmateriaal voor nodig. Maar, hoe pak je dat dan aan? Men kan kiezen voor de standaard uitbreidingsdozen van de genoemde firma's, maar al snel blijft men dan hangen in de eenvoudige ovaal-achtige banen. Toch kan men, met enige creativiteit een interessante opzet maken. Voor onderstaandbaanplan 'Bovendam in H0' is gekozen voor standaard railmateriaal van Fleischmann.
Daarbij is gebruik gemaakt van Fleischmann profi-rail, een railtype dat door de fabrikant reeds voorzien is van een bedding. De rail is erg gemakkelijk in gebruik, vooral door de vaste rastermaat van 20 cm.
Hierdoor is het vrij eenvoudig ingewikkelde railfiguren te maken.

Bovendam in H0 is een denkbeeldig station gelegen aan een dubbelsporig baanvak gelegen in West Nederland ergens tussen Dordrecht en Leiden.
Het hele tafereel is in een lichte boog gesitueerd. De toeschouwer kijkt als het ware in deze boog, waardoor het bij een totale lengte van 5.00 m. niet mogelijk is het hele baanplan te overzien. Hierdoor lijkt het baanplan groter dan het feitelijk is. Aan de linker- en rechterzijde worden heel krappe boogstralen toegepast. Specialisten zullen het u ontraden, want over dergelijke krappe bogen kunnen de moderne rijtuigen (schaal 1:87) met een lengte van iets meer dan 30 cm. helaas niet rijden. Maar Bovendam in H0 is echter bedoeld als een modelbaan voor starters. Korte rijtuigen (schaal 1:100) kunnen er namelijk prima gebuikt worden. Dat de bogen onrealistisch krap zijn is niet erg. Verderop zult u zien dat deze geheel uit het zicht worden genomen.

Bovendam-A.png
E04.xx-01

Het baanplan bestaat vrijwel geheel uit standaard railmateriaal. Slechts voor enkele stukken (of stukjes) is het nodig flexibele prof-rail in te zetten. Deze zal men zelf op maat moeten zagen. Zie hiervoor: rubriek: ...

Bovendam-F.png
E04.xx-02

(Her-)intreders in de modelspoorwereld zullen behoefte hebben aan snel en eenvoudig rijden. Bij Bovendam in H0 zijn we er van uitgegaan dat men gebruik maakt van locomotieven die voorzien zijn van decoders, m.a.w. die gebruik kunnen maken van een digitale aansturing van de modelspoorbaan. Zie voor meer informatie hiervoor, rubriek: ... Om het eenvoudig te houden, delen we de modelspoorbaan in twee grote stukken: een paradebaan en het centrale deel.

  • Op het centrale deel kan een perron worden aangelegd met ene lengte van 1.60 m. genoeg ruimte voor een locomotief met vier of vijf wagons.
  • Op de paradebaan kunnen treinen bloksgewijs hun rondjes rijden 'tegen de klok' in. Daartoe wordt de paradebaan verdeeld in een aantal blokken, waarbinnen de treinen 'volautomatisch' hun weg vinden, zonder op elkaar te botsen.

Bovendam-P.png
E04.xx-03

Als variant op het basis baanplan kan men er ook voor kiezen een kruiswissel toe te passen. Hierdoor ontstaan er twee keerlussen. Omdat Fleischmann gebruik maakt van het 2-rail systeem, zullen in dat geval keerlusschakelijngen moeten worden toegepast. Zie hiervoor: rubriek: ...

Bovendam-K.png
E04.xx-04