Bovendam in H0Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
IN BEWERKING HANS Let op! Artikel bevat brede tekeningen. Ontwerp sporenplan Veel (her-)intreders starten met de modelspoorhobby met het kopen van een starterspakket van de bekende grote modelspoorfabrikanten: Märklin, Fleischmann, Roco enz. Deze starterspaketten bevatten vaak een loc, wat wagons, een trafo en het bekende rail-ovaal, dus enkele bogen en doorgaans slechts twee stukken rechte rail. Al snel zal duidelijk zijn dat op basis van zo'n eenvoudig starterspakket niet meteen een complete interessante modelspoorbaan zal kunnen worden gemaakt. Daar is wel wat meer railmateriaal voor nodig. Maar, hoe pak je dat dan aan? Men kan kiezen voor de standaard uitbreidingsdozen van de genoemde firma's, maar al snel blijft men dan hangen in de eenvoudige ovaal-achtige banen.
Toch kan men, met enige creativiteit een interessante opzet maken. Voor onderstaandbaanplan 'Bovendam in H0' is gekozen voor standaard railmateriaal van Fleischmann.
Bovendam in H0 is een denkbeeldig station gelegen aan een dubbelsporig baanvak gelegen in West Nederland ergens tussen Dordrecht en Leiden.
Het baanplan bestaat vrijwel geheel uit standaard railmateriaal. Slechts voor enkele stukken (of stukjes) is het nodig flexibele prof-rail in te zetten. Deze zal men zelf op maat moeten zagen. Zie hiervoor: rubriek: ... (Her-)intreders in de modelspoorwereld zullen behoefte hebben aan snel en eenvoudig rijden. Bij Bovendam in H0 zijn we er van uitgegaan dat men gebruik maakt van locomotieven die voorzien zijn van decoders, m.a.w. die gebruik kunnen maken van een digitale aansturing van de modelspoorbaan. Zie voor meer informatie hiervoor, rubriek: ...
Om het eenvoudig te houden, delen we de modelspoorbaan in twee grote stukken: een paradebaan en het centrale deel.
Als variant op het basis baanplan kan men er ook voor kiezen een kruiswissel toe te passen. Hierdoor ontstaan er twee keerlussen. Omdat Fleischmann gebruik maakt van het 2-rail systeem, zullen in dat geval keerlusschakelijngen moeten worden toegepast. Zie hiervoor: rubriek: ... |