Wat is een knipperledUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom
Eerst een stukje theorie over de LED. Een LED werkt fundamenteel anders dan een gloeilamp. Bij een gloeilamp bepalen de spanning die er over staat, én de weerstand van de gloeidraad, hoeveel stroom er door de gloeilamp loopt. Een gloeilamp is dus spanninggestuurd. Hoe meer spanning er over de lamp staat, hoe meer licht deze geeft. Een LED is stroomgestuurd en daarom bepaalt de hoeveelheid stroom de lichtsterkte. De lichtsterkte van een LED wordt dus geregeld door er meer, of minder, stroom doorheen te sturen. Dat regelen van de stroomsterkte wordt gedaan met een voorschakelweerstand (is in feite een serieweerstand), die een bepaalde waarde (aantal Ω) moet hebben. We moeten dus altijd een voorschakelweerstand toepassen om de stroom te beperken tot een veilige waarde. Zou u proberen om de lichtsterkte van een LED te regelen door de spanning over de LED te variëren (hoger of lager te maken), dan raakt de LED binnen de kortste keren defect, omdat, bij het verhogen van de spanning, de stroom door de LED plotseling veel te hoog wordt!
De aansluitingenDe aansluitingen heten anode en kathode. De anode komt (via een weerstand) aan de plus van de voeding, en de kathode komt aan de min (of massa). Bij LED's met vierkante (stugge) aansluitdraden is er een verschil in lengte van de aansluitdraden. De fabrikant heeft de kathode herkenbaar gemaakt door de kathode-aansluitdraad korter te maken dan de anode-aansluitdraad (zie: tekening 01). Tevens is er ter herkenning vaak een plat vlakje aan de kathode-zijde op de behuizing aangebracht.
Instellen op nominale stroomsterkte =De meest toegepaste LED's zijn die met een maximale Ifw van 20 milliAmpère. Die 20 milliAmpère is dan de aanduiding voor de maximale continuestroom (in doorlaatrichting) die ze mogen (en kunnen) hebben.
Wat is nu eigenlijk een knipper-LED?
Nooit ompolenDe regelelektronica kan, net als andere IC's, absoluut niet tegen ompolen van de voedingsspanning. Sluit u per ongeluk de bedrading verkeerd-om aan, dan is het over en uit voor het IC en dus voor de LED! Wat bij gewone LED's wel kan, namelijk antiparallel aansluiten, is dus bij een knipper-LED absoluut verboden. Doet u dat toch, dan krijgt het IC in de ene knipper-LED een omgepoolde (tegengestelde polariteit) voedingsspanning en dat overleeft het IC in de knipper-LED niet! Denkt u dan 'slim' te zijn, door de draden te verwisselen, om te zien of de andere knipper-LED het wel doet, dan mag u twee nieuwe knipper-LED's aan gaan schaffen!
Gebruik een goede voedingSluit ook nooit elektronische schakelingen aan op een regelbare rij-trafo (zoals bijv. een Fleischmann 6725 of 6735). De spanning daarvan is niet gestabiliseerd. Tevens bestaat de grote kans dat u (of uw kinderen!) de regelaar de verkeerde kant op draait en dan is het gebeurd met de elektronica!!
LED-kleurenKnipper-LED's zijn tegenwoordig in een aantal kleuren verkrijgbaar, namelijk rood, oranje, groen en blauw.
Typen knipper-LED's
Meer informatie
Overgenomen van "https://encyclopedie.beneluxspoor.eu/index.php?title=Wat_is_een_knipperled&oldid=42481"
Verborgen categorie: |