Wisselaansturing met reed-contactenUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: RuudNS, Roelco en Fred Eikelboom
Toepassing van reed-contacten voor wisselaansturingHier geven we een mogelijkheid weer die door forumgebruikers RuudNS en Roelco wordt aangegeven. Zij stuurden de wissels rechtstreeks aan, met gebruikmaking van gelijkspanning en reed-contacten (reed-schakelaars). Voor een normale wisselaandrijving met twee spoelen (heeft drie aansluitingen) moet u twee reed-contacten gebruiken (zie: afbeelding 01).
De reed-contacten kunnen bediend worden door een Neodymium-magneet, die onder de loc of het treinstel gemonteerd (gelijmd) wordt. Zo kunt u de wissels door het rijdend materieel laten schakelen. KeerlusWaar u ook op dient te letten is, dat wanneer een loc door een keerlus rijdt, de magneet aan de andere kant van het spoor komt. U dient dan zowel op de heenweg als de terugweg, de reed-contacten aan de juiste zijde van het spoor te plaatsen. Let op! Een reed-contact dat blijft kleven ('aan' blijft) door overbelasting, zal als gevolg hebben dat de wisselspoel verbrandt, wanneer de eindafschakeling van het wissel niet goed functioneert. Daarom moet het reed-contact ruim berekend zijn op zijn taak. Stroomverbruik van wisselspoelenBij bijvoorbeeld de Minitrix wisselaandrijvingen bedraagt de stroom door de wisselspoelen tijdens het 'omgooien' 2,2 ampère (bij sommige exemplaren zelfs nog meer!). Doordat er bij het schakelen een stroom van minimaal 2,2 ampère loopt door het reed-contact, moet dit wel berekend zijn op die hoge schakelstroom, anders raakt dat heel snel defect. Het beste kunt u hier 3 ampère reed-contacten gebruiken. Heeft u Peco PL10 wisselspoelen, dan is het helaas, pindakaas en zult u zondermeer relais moeten toepassen, vanwege de opgenomen stroom (±4 A). Hieronder een overzicht van diverse wisselaandrijvingen en de verbruikte stroom bij het omschakelen:
(de stroom is gemeten bij de vermelde spanning. De verschillen tussen min. en max. stroom worden veroorzaakt door exemplarische afwijkingen.) De aansluitingen van de wisselspoelen
Lb = Lichtbruin, Db = Donkerbruin, Zw = Zwart. De wisselspoelen sluit u op de reed-contacten aan door de draden uit afbeelding 01, met de draden uit afbeelding 02 te verbinden (kleur aan kleur). VonkblussingWanneer een wisselspoel uitschakelt, bestaat de kans dat u vonken ziet tussen de contacten van de reed-schakelaar. In dat geval is de spoel de schuldige. De spoel probeert namelijk de stroom zo lang mogelijk te laten lopen door het circuit, met name op het moment van uitschakelen, waardoor er tussen de contacten een vonk kan ontstaan. Wanneer de wissels voorzien zijn van eindafschakeling, worden ook de eindafschakelaars effectief tegen spanningspieken beschermd door de beide diodes, waardoor deze een langere levensduur hebben.
Reed-contactenEen overzicht:
Voor de voeding van de schakeling kunt u een reeds aanwezige 14 - 18 Volt gelijkspanningvoeding van 50VA gebruiken, maar u kunt ook een kant-en-klare netvoeding aanschaffen.
Een andere mogelijkheid is een transformator (trafo), zoals deze, met secundair 9 en 18 volt. Let op! De maximale totaalstroom van beide uitgangen mag niet meer dan 4,5 ampère bedragen.
CDUDaar een aantal van de bovengenoemde wisselaandrijving nogal 'stroomslurpers' zijn, verdient het aanbeveling om ze te voeden met een CDU. De CDU zorgt er voor dat de spoel van de wissel een kortstondige hoge stroomsterkte krijgt en betrouwbaar omgaat. Meer informatie
|