Realistische modelbomenUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Jos Geurts
Dit artikel geeft een beschrijving voor het maken van realistische modelbomen. Het maken van een goede boom is niet eenvoudig, maar... zoals gebruikelijk in de modelbouw: na en paar keer lukt het steeds beter.
Benodigdheden
Begin met de stamBegin met het maken van de stam waar zo dadelijk de bloembinddraden omheen worden gewikkeld. Een stukje stevig ijzerdraad van ongeveer 10 - 12 cm vormt de "kern" van de boom. Het onderste gedeelte van deze draad wordt vrijgelaten (twee á drie cm). Hierdoor is er een goed houvast tijdens het bewerken en de boom kan hiermee worden verankerd in de bodem. Meestal zal het eerste draadje (plus misschien nog één extra) helemaal om de kern gedraaid moeten worden om een stamhoogte te bereiken van ongeveer drie á vier cm (in H0 = ongeveer 5,5 meter dus een "laanboom"). Zie afbeelding 02
TakkenHieronder een tekening hoe een tak verlengd kan worden, of hoe meer twijgen gemaakt kunnen worden. Wanneer de lus wordt doorknipt (hij mag niet groter zijn dan twee cm) ontstaan er dus twee twijgen. Is de lus groter dan 4 cm dan kunnen er weer twee kleine lussen van gemaakt worden en die elk minimaal viermaal draaien, alvorens ze door te knippen. Het resultaat is dan weer vier twijgen!
Zo worden alle takken van het boompje gedraaid, tot aan de top. Vanzelfsprekend worden de takken naar boven toe korter. In het begin is het een kwestie van uitproberen om te zien wat het resultaat zal zijn. Na het maken van enkele boompjes of struikjes is het "hoe" en "wat" goed te zien. Nu worden de lussen met een scherpe schaar of snijtang doorgesneden. Dit hoeft niet altijd exact in het midden. De uiteinden van de doorgeknipte lussen worden nu voorzichtig rechtgebogen, zoveel mogelijk in hun uiteindelijke vorm. Dit kan met de vingers of met een tangetje met een platte bek (zgn. platbektang). Hier is het uitproberen wat het prettigste werkt. Schors aanbrengenAls dit werkje voltooid is, kan de boom in de primer worden gezet. Dit kan met een kwast of met de spuitbus/airbrush. Laat de boom een dagje drogen. Is de boom eenmaal droog dan kan gestart worden met het aanbrengen van imitatie schors met het gezeefde zaagsel en de houtlijmmix.
Is de boom helemaal behandeld, dan kan deze in de wacht totdat alles droog is, meestal een dag later. De boom krijgt dan een basiskleur met de latex muurverf m.b.v. een kwastje. De latex muurverf kan eventueel verdund worden met een beetje water, waaraan wat druppeltjes afwasmiddel toegevoegd zijn, zodat de verf gemakkelijker hecht aan het droge zaagsel. Daarna de boom weer laten drogen.
Twijgen / bladerenIntussen kunnen de heel fijne twijgen voorbereid worden: de vezels van het filtermateriaal van het tuincentrum of vijverspeciaalzaak, wordt in fijne stukjes geknipt.
Dit kan door een pluk filterwatten uit de zak te halen en de pluk voorzichtig iets uit elkaar te trekken en dan vanuit één kant (reepje voor reepje) in stukjes van ongeveer een halve cm tot max. 1 cm te knippen en deze in de schoenendoos te laten vallen. De geknipte vezels niet aandrukken. Meestal zijn twee flinke plukken voldoende voor een N-boompje. Neem nu de spuitbus in de ene hand en het boompje in de ander en spuit een weinig over de buitenkant van de twijgen/takken van het boompje. Natuurlijk niet in de directe nabijheid van de doos met geknipte vezels. Hou direct erna het boompje - met de top omhoog - boven de doos met de vezeltjes. Laat nu voorzichtig enkele plukken geknipte vezels bovenop de top van de boom vallen. Met de vinger onder tegen de stam tikken zodat overtollige materiaal in de kartonnen doos valt. Herhaal dit een paar keer omdat anders de boom te karig bedeeld wordt met "fijne twijgen" (is een kwestie van smaak). Zoals met veel dingen op de modelbaan, ook hier: liever iets te weinig dan teveel! Het met de vinger onder tegen de stam tikken zal niet voldoende zal zijn om de losse vezels te verwijderen. Pluk voorzichtig met de vingers, of een pincet- en/of een harde smalle borstel het overtollige materiaal weg. Mochten er dan nog vezels op die plaatsen kleven waar ze eigenlijk niet behoren te zitten, dan kunnen met een penseel met een beetje terpentine de vastgeplakte vezels worden verwijderd of opgeschoven. De terpentine lost de lijm op. Knip hierna met een scherpe schaar de grove vorm van de boom (bijv. te ver uitstekende vezels).
Detail schaal H0 boom, met vezels en "basiskleur"
Is dit alles naar tevredenheid verlopen, dan wordt de hele boom bespoten met een basiskleur uit een spuitbus (alkyde, want dat geeft nog meer stevigheid aan de vezels). Met "basiskleur" wordt de uiteindelijke/karakteristieke kleur bedoeld die de stam en twijgen van de uit te beelden boom hebben (bijv. grove den = licht steenrood of berk = dus niet helder wit, maar gebroken wit). Grove den met grasvezels
Is de boom "in wording" droog, dan kunnen de blaadjes worden aangebracht. Probeer het gebruikte loof aan te passen aan de vegetatie die al op de modelbaan aanwezig is. Met andere woorden; probeer in ieder geval de kleur en textuur hetzelfde te houden en gebruik niet te veel merken door elkaar. Is er nog niets aan vegetatie, kies dan voor één of twee soorten en breng variatie aan in kleur door heel even met de spuitbus (lichtere of donkere kleur) over de voltooide boom te spuiten. Maar nu eerst het loof. Voor schaal N zijn "fijnkorrelige" materialen te prefereren boven "grovere". Een voorbeeld: liever FINE turf van Woodland dan COARSE turf. Maar dit is ook een persoonlijke smaak. Ook gekleurd fijn zaagsel is heel goed mogelijk. Nu kan de boom worden voorzien van loof: eerst alléén de twijgen donkergroen spuiten m.b.v. een spuitbus. Dit kan ook gedaan worden voordat de grasvezels aangebracht worden. Dan de boom onderaan bij de stam/grondpin vasthouden en weer lichtjes de buitenkant van de kroon bespuiten met de spuitlijm en meteen met de doos met Fine turf van Woodland. Verdeel met een theezeefje de turf over de kruin van de boom. Niet teveel in één keer, het is beter twee- of zelfs driemaal een beetje turf over de boom te strooien, dan in één keer de boom te laten "dichtslibben" met de minivlokjes. Combinaties van kleur/soorten turf zijn ook denk/dankbaar. Gewoon uitproberen wat past op de modelbaan. De boompjes kunnen verder nog realistischer gemaakt worden met spuitbuskleuren of airbrush- of drybrushmethode voor bijvoorbeeld het accentueren van de stam. Zo is elke boom een eigen "gezicht" te geven. Het eindresultaat:
Een berk:Met deze techniek kunnen mooie eigengemaakte bomen op de modelbaan geplant worden die zich duidelijk onderscheiden van de industrieproducten, zelfs beter en mooier dan die gemaakt zijn met "SILFLOR". Grove dennen in schaal H0, 20 - 25 cm en Eik in schaal H0, 15 cm:
Beuk:
Bomen maken met deze techniek is "doorbijten en niet opgeven". Blijf het proberen... Meer informatie
Overgenomen van "https://encyclopedie.beneluxspoor.eu/index.php?title=Realistische_modelbomen&oldid=53462"
Verborgen categorie: |