Realistische modelbomenUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net (Met dank aan Jos Geurts 'Grove Den') Draadmethode
We beginnen met het maken van de stam waar je de bloembind-draden om heen wikkelt. Een stukje stevig ijzerdraad van ongeveer 10/12 cm. vormt de 'kern' van de boom. Het onderste gedeelte van deze draad laten we vrij (2 a 3 cm.). Hiermee hebben we een goed houvast tijdens het bewerken en kunnen we de boom als hij af is 'verankeren' in de bodem. De eerste draad draaien we van begin af aan gelijkmatig en strak om de kern heen. De afbeelding hierboven laat een stam zien met enkele afgestorven takken zoals een grove den.
Meestal zal het eerste draadje (plus misschien nog één…) helemaal om de kern gedraaid moeten worden om een stamhoogte te bereiken van ongeveer 3 a 4 cm. (= ongeveer 5,5 meter dus een 'laanboom').
Allereerst smeer je met een lange dunne kwast/penseel de hele stam met deze mix in en meteen erna strooi je met een theezeefje het zaagsel er over. Voor de stam gebruik ik merendeels het grove zaagsel en voor de twijgen het fijne. Om vooral de stam meer volume/dikte te geven geef ik deze een tweede laag met “mix”en zaagsel. [img width=312 height=400] Is de boom helemaal behandeld dan kan ie weer in de “wacht” totdat ie droog is. Dit is meestal een dag later. De boom krijgt dan een basis kleur met de latex muurverf m.b.v. weer een kwastje en misschien een beetje water aangevuld met wat druppeltjes afwasmiddel zodat de verf makkelijker hecht aan het droge zaagsel. Weer laten drogen. grove den N schaal
Intussen maken we de hele fijne twijgen klaar oftewel we gaan de vezels van het filtermateriaal dat we in een zak bij een tuincentrum of vijverspeciaalzaak hebben gekocht hebben in fijne stukjes knippen. Dit doen we door een pluk filterwatten uit die zak voorzichtig te trekken en deze een beetje uit elkaar te trekken en dan van uit een kant reepje voor reepje ongeveer stukjes van 0,5 tot max1 cm te knippen en deze in de schoenendoos te laten vallen. De geknipte vezels niet aandrukken. Meestal zijn 2 flinke plukken voldoende voor een N boompje! Neem nu de spuitbus in de ene hand en het boompje in de ander en spuit een weinig over de buitenkant van de twijgen/takken van het boompje. Natuurlijk niet in de directe nabijheid van de doos met geknipte vezels! Direct erna hou je het boompje boven- de doos met de vezeltjes- met de top omhoog. Laat nu voorzichtig enkele plukken geknipte vezels boven op de top van de boom naar beneden vallen. Met de vinger onder tegen de stam tikken zodat overtollige materiaal naar beneden in de kartonnen doos valt. Meestal herhaal ik dit procedé omdat anders de boom te karig bedeeld wordt met “fijne twijgen”( is ook een kwestie van smaak denk ik….) Zoals met veel dingen op de modelbaan, ook hier: liever iets te weinig dan teveel! Je zult merken dat tikken met de vinger onder tegen de stam niet voldoende zal zijn om de losse vezels te verwijderen. Ik pluk meestal voorzichtig met de vingers, pincet en/ of harde smalle borstel het overtollige materiaal weg. Mochten er dan nog vezels op die plaatsen kleven waar ze eigenlijk niet behoren te kleven dan kan je met een penseel met een beetje terpentine de vastgeplakte vezels verwijderen/opschuiven. De terpentine “lost” de lijm namelijk op. Hierna knip ik met een scherpe schaar de grove vorm van de boom (bijv. te ver uitstekende vezels.) Oppassen: de spuitlijm is nog/blijft kleverig: kunnen vezels blijven plakken aan de scherpe schaar! ( schaar ff dippe in terpentine...) Detail HO boom met vezels en “basiskleur” Is dit alles naar tevredenheid verlopen dan wordt de hele boom bespoten met een “basiskleur” uit een spuitbus (alkyde want dat geeft nog meer stevigheid aan de vezels) Met basiskleur bedoel ik de uiteindelijke/ karakteristieke kleur die de stam en twijgen hebben van de uit te beelden boom. (bijv. grove den=licht steenrood of berk =dus NIET knalwit maar een gebroken wit ) Als voorbeeld heb ik een grove den genomen(eerst nog zonder filtervezels!) en de onderste afb met..
Dit kan ook gedaan worden voordat de grasvezels aangebracht worden. Dan boom onderaan bij de stam/grondpin vasthouden en weer lichtjes de buitenkant van de kroon bespuiten met de spuitlijm. Meteen naar de doos met (in mijn geval) fine turf van Woodland. Met een theezeefje verdeel je behoedzaam de “turf”over de kruin van de boom. Niet teveel in één keer. Het is beter 2 of zelfs 3x een beetje turf over de boom te strooien dan in een keer de boom dichtslibben met de minivlokjes! Combinaties van kleur/soorten turf zijn ook denk/dankbaar! Gewoon uitproberen wat past op je modelbaan. De boompjes kun je verder nog realistischer maken d.m.v. spuitbuskleuren of airbrush of drybrush methode voor bijv. het accenturen van de stam. Zo kun je elke boom een eigen “gezicht”geven. eindresultaat: Berk einresultaat: Ik denk als je eenmaal deze techniek in de vingers hebt dan zul je vast en zeker mooie eigen gemaakte bomen op je modelbaan hebben die zich duidelijk onderscheiden van de industrie producten. Ik durf zelfs te zeggen beter/mooier dan die van SILFLOR? Hier nog enkel resultaten van deze techniek Grovedennen HO 20 -25 cm Eik HO 15 cm beuk: meest recente boom in wording..
Heel veel succes gewenst, Jos Geurts. |