Persoonlijke instellingen

Treinen keren

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 2 sep 2010 om 16:32
Ga naar: navigatie, zoeken
E04.07 - Schaduwstations - Vorige | Volgende - E04.09 - Voorbeelden baanplannen

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts

35px Contact met de redactie Bestand:Woorden icon.png 00518 Plaatjes_icon.png 04


Bij een modelbaan moet een trein even van het toneel verdwijnen en later weer terugkeren op de baan. Het is natuurlijk het mooist wanneer de trein - met de locomotief voorop - weer terugkeert. Meestal geldt dit probleem niet voor treinstellen, deze kunnen gewoon heen en weer rijden. Hieronder staan enkele oplossingen waarmee dat terugkeren bereikt kan worden:

De keerlus

Dit is één van de meest gebruikte oplossingen. Hierdoor kunnen getrokken treinen, zonder het wisselen of omlopen van een locomotief, doorrijden. Door de keerlus groot en met extra sporen uit te voeren, kan de keerlus als stalling van treinen worden gebruikt. De tekening hieronder geeft een minimale maat voor een keerlus aan.

E04.07-04.jpg
E04.08-01
Benodigde ruimte voor keerlus
Getekend door: R. Koerts


Bij Tweerail-systemen moet men opletten dat er geen kortsluiting ontstaat. Om kortsluiting in de keerlus te voorkomen, moet men een keerlusschakeling toepassen.

Grote draaischijf

Dit is een variant op het bekende Fiddle Yard-concept. Ook hier liggen veel opstelsporen naast elkaar en bieden de ruimte om complete treinen op te stellen. Door deze uit te voeren als 'draaischijf' kunnen nu complete treinen gedraaid worden, waardoor er bij getrokken treinen niet gerangeerd hoeft te worden. Deze constructie neemt nogal wat ruimte in, want een complete trein moet op de draaischijf passen. Dat betekent al gauw een diameter van 1,50 meter (dat is in H0 niet meer dan een locomotief met vier rijtuigen op de juiste lengteschaal).

E04.08-01.jpg
E04.08-02
Grote draaischijf voor complete treinen
Getekend door: R. Koerts


Het draaien kan natuurlijk zowel met de hand als geautomatiseerd gebeuren. De bouw en automatisering van dit soort constructies zijn wel complete zelfbouwprojecten.

Keren in een driehoek

Een niet vaak gekozen oplossing. Hierbij rijdt de complete trein een uithaal- c.q. keerspoor op en daarna rijdt de trein (met de locomotief achterop) achteruit de opstelsporen op. Bij het vertrek uit het schaduwstation kan de trein daarna gewoon rechtuit met de locomotief voorop weg rijden. De driehoek kunt u natuurlijk op diverse manieren toepassen, maar eigenlijk is deze oplossing alleen geschikt voor het keren van kleine treinen. De lengte van het uithaalspoor is bepalend.

E04.08-02.jpg
E04.08-03
Keren van treinen met een keerdriehoek.
Getekend door: R. Koerts


Bij Tweerail-systemen moet men opletten dat er geen kortsluiting ontstaat. Om kortsluiting in de driehoek te voorkomen moet men een keerlusschakeling toepassen.

Omlopen locomotief

Dit is een rangeeroplossing in het schaduwstation. Hierbij komt de trein het opstelspoor op, koppelt af, de locomotief rijdt een uithaalspoor op, loopt over een vrij opstelspoor om naar de voorkant van de trein en koppelt daar aan. De trein is dan gereed om weer terug te rijden.

E04.08-03.jpg
E04.08-04
Omlopen locomotief.
Getekend door: R. Koerts


Met treinbesturingssoftware is het mogelijk om deze handelingen automatisch te laten verlopen. De kans dat het fout gaat tijdens het ontkoppelen en aankoppelen is behoorlijk groot. Deze oplossing wordt vooral toegepast bij de kleinere modulebanen waar geen ruimte aanwezig is voor een uitgebreid schaduwstation.


E04.07 - Schaduwstations - Vorige | Volgende - E04.09 - Voorbeelden baanplannen