Persoonlijke instellingen

Afstandbussen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Afstandbussen (voor bevestiging van printplaten)

Het doel van de afstandbussen is, er voor te zorgen dat de soldeerverbindingen onder de printplaat niet onder mechanische druk komen te staan. Tevens zorgen de afstandbussen ervoor dat de omgevingslucht vrijelijk achter de print langs kan stromen. Het verdient ten zeerste aanbeveling, de printen verticaal te monteren. Dit verbetert de koeling van de print en de componenten (onderdelen).

Bij het monteren van printplaten onder de baan worden (meestal) ook afstandbussen gebruikt. Deze afstandbussen kunt u kant-en-klaar kopen (o.a. van het merk Skiffy. Dit zijn de zwarte afstandbussen die u op de foto 01 op de achterste rij ziet), maar u kunt ze ook heel gemakkelijk zelf maken.

Afstandbus1.gif
Afbeelding: 01
Geschikt materiaal voor afstandbussen
Foto gemaakt door: Fred Eikelboom


Wanneer u in huis om u heen kijkt, is er vast wel iets wat als afstandbus gebruikt kan worden, zoals lege balpennen, kroonsteentjes, pluggen e.d. Zelfs siliconenrubberslang uit een oud koffiezetapparaat komt van pas.
Voor het maken van de afstandbussen is het volgende benodigd:

  • een minizaag;
  • een schuifmaat;
  • een afbreek-mesje (voor het weghalen van zaagbramen;
  • een vel schuurpapier, om de afstandbussen allemaal dezelfde hoogte te geven. (afstandbus op het vel schuurpapier plaatsen en dan rondjes draaien).


Na een paar minuten knutselen ziet het resultaat er dan zo uit; goed bruikbare afstandbussen voor weinig (Euro)centen:

Afstandbus2.gif
Afbeelding: 02
Diverse zelfgemaakte afstandbussen
Foto gemaakt door: Fred Eikelboom


In de middelste twee rijen liggen de resten van wat eens een Bic-balpen was (zie: foto 02).

Op de voorste rij liggen de resten van het klikmechanisme van een andere balpen. De vier afstandbusjes rechtsvoor bestaan uit siliconenrubber. Onlangs een nieuwe bron voor afstandbussen ontdekt; de losse Parker ballpenvullingen zitten in een plastic buisje (met dop). Dit buisje is prima geschikt om er afstandbussen van te maken op de boven omschreven wijze.

Let op! De afstandbussen waarmee een print ondersteund wordt, dienen allemaal gelijk van lengte zijn (vooropgesteld dat de ondergrond goed vlak is), anders bestaat de kans dat de print getordeerd (verbogen) wordt bij het aandraaien van de schroeven. Draai ook de schroeven niet te vast aan. De beste manier van monteren is: de schroeven aandraaien totdat de kop net de print raakt en ze daarna een halve slag terugdraaien. De print heeft dan voldoende ruimte om uit te zetten of te krimpen bij temperatuurwisselingen.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie