Persoonlijke instellingen

Bevestiging van de rails en demping van contactgeluid

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom - Update door Fred Eikelboom


Rails bevestigen

Er zijn regelmatig foto's van modelbanen te zien op internet, waar bijvoorbeeld een laag kurk of blauwe isolatieplaat (XPS) onder de rails ligt. Prima spul voor geluidsisolatie. Het is dan alleen zo jammer dat men dan de rails met schroeven en ringen vastzet. Want daarmee doen we de geluidsisolatie weer bijna teniet! Als we op die manier de rails vastzetten, gaat het contactgeluid van de rails, via de schroeven, naar de tafel, en kunnen we er net zo goed geen isolatie onder leggen. Om de rails te bevestigen, en tevens een goede geluidsisolatie te hebben, is het volgende systeem bedacht:

Rails.gif
Afbeelding: 01
De bevestiging
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

De werkwijze

Tussen de bielzen een stukje novilon plaatsen wat iets dikker dan de bielshoogte is. Het stukje novilon heeft een dusdanige maat dat het losjes tussen de bielzen ligt (rondom ongeveer 0,1 mm speling). In het novilon een gaatje van drie mm maken. Daarna via het stukje novilon een zelftapper (zonder onderleg-ring!) in de tafel draaien, maar dan zo dat de kop van de zelftapper het novilon én de bielzen net niet raakt (Wanneer we de zelftapper te strak aandraaien, zet het novilon een beetje uit, komt klem te zitten tussen de bielzen en dan vermindert de isolatiewaarde weer!).

Op bovenstaande wijze bevestigd, worden de contactgeluiden behoorlijk gedempt, en hebben we het volle profijt van de isolatie. Per stuk rails is één stukje novilon gebruikt, want het volgende stuk rails blijft, door deze methode, vanzelf op zijn plek liggen. Doordat rondom het stukje novilon iets ruimte aanwezig is en het novilon een beetje elastisch is, kan de rails bij temperatuurveranderingen een stukje bewegen.

Wanneer we naderhand het novilon en de zelftappers in de bielskleur schilderen, valt het spul haast niet op. Let op: Zeer spaarzaam de verf aanbrengen, want anders plakt het novilon aan de bielzen en vermindert de isolatiewaarde weer!


Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 6 sep 2023 15:35 (CET)