Persoonlijke instellingen

Dinamo/MCC

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Het MCC-systeem is een uitbreiding van het Faller Car Systeem (afgekort: 'FCS'). Met het MCC kunt u de voertuigen besturen met volledig werkende verlichting. MCC is ontwikkeld door Leon van Perlo en wordt onder andere gebruikt door de tentoonstellingsbaan Railz Miniworld in Rotterdam, daar heeft het de benaming 'Roadz'.


Het principe

Net als bij een, met de computer gestuurde, digitale modelspoorbaan werkt dit systeem met decoders, terugmelding en blokken. Het geheel is dus met een computerprogramma te besturen.


Centrale

Voor het gebruik van het MCC-systeem heeft u een computer nodig. Het computerprogramma geeft, via de centrale print, opdrachten aan de voertuigen op de baan. Een speciale print tussen de baan en de computer zorg voor het generen van de juiste signalen. Dinamo/MCC is ontwikkeld in samenwerking met Paul Haagsma's Koploper.

Het versturen van rijopdrachten naar de voertuigen op de baan gaat door middel van twee extra koperdraden in het wegdek, aan beide zijden van de rijdraad. De koperdraden fungeren dus als zendantenne voor de opdrachten. Ze zijn via een aparte print verbonden met de computer.


Voertuigdecoder

Net zoals bij een digitale baan, waarbij in iedere locomotief of trein een decoder moet worden ingebouwd, dient dat ook bij het MCC-systeem te gebeuren. Met een spoeltje in- of onder het voertuig, vangt de decoder (via de draden) de opdrachten van de centrale op.

Met de decoder kan ook de snelheid worden geregeld, MCC heeft standaard 28 rijstappen ingebouwd. Door een voertuig te ijken met/via de computersoftware kan precies met schaalsnelheid gereden worden. Dan zullen voertuigen ook netjes 30 km/uur of 50 km/uur in de bebouwde kom rijden en sneller buiten de stad en het dorp. Door de aangepaste snelheden zullen de voertuigen ook wat langer op een acculading kunnen rijden.

Daarnaast zijn er nog extra functie-aansluitingen aanwezig, hierdoor onstaan extra mogelijkheden zoals o.a.:

  • bij een afremmend voertuig de remlichten inschakelen;
  • de verlichting (koplampen/achterlichten) in- of uitschakelen;
  • knipperlichten (richtingaanwijzers) aan/uit bij het afslaan;
  • alarmlichten aan bij problemen.


Terugmelding

De centrale moet weten waar een voertuig zich op het wegenparcours bevindt. Net als bij treinbesturing, moet het wegennetwerk verdeeld worden in blokken. In een blok mag zich dan maar één voertuig bevinden. De terugmelding naar de centrale wordt gedaan met reed-contacten of Hall-sensoren. De contacten worden meestal direct naast de rijdraad aangebracht.


Stopplaatsen

Door het gebruik van decoders in de voertuigen kan er in ieder blok gestopt worden en hoeven er geen extra stopplaatsen gemaakt te worden. De voertuigen krijgen vanaf de Centrale simpelweg het commando 'stop'.


Van rijrichting veranderen

Net als bij het normale Faller Car System, kan met behulp van 'wissels' van richting worden veranderd. Door het gebruik van decoders kan een voertuig dan ook richting aangeven, afremmen en met aangepaste snelheid door de bocht gaan.


Extra componenten

Wissels, overwegen en verkeerslichten dienen ook via een speciale print, of met standaard wisseldecoders aangestuurd te worden.


Ombouwen

Het ombouwen van een voertuig naar MCC dient door uzelf gedaan te worden. Alle speciale componenten zijn via Leon van Perlo te verkrijgen. Enige handigheid met solderen bij het ombouwen van een voertuig is wel vereist.Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Bouwpakketten en onderdelen.
Dinamo/MCC.
Algemeen.
Onderdelen voor het MCC-systeem.
(vroeger: Railz Miniworld).
(Downloaden van het programma 'Koploper').Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie