Persoonlijke instellingen

Etsen van seinen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Dolf van Wunnik


Het etsen van lichtseinen

Het idee hiervoor ontstond na het lezen van een artikel in een stokoud blad; 'Maak Het Zelf – Elektrische Spoorbaan'. De beschrijvingen op 'het net' van Jan Huchshorn en van de heren v.d. Werken deden de rest. Het etsen van seinen en andere attributen begint met het tekenen van de onderdelen op de PC. In dit geval met het tekenprogramma OpenOffice Draw. Ietwat omslachtig, maar goed te doen. Omdat het gebruikte messing de negatief-fotomessingplaat van Conrad is (Artikelnr. 529060), moeten de onderdelen in wit getekend worden op een zwarte achtergrond.

Zeer Groot
Afbeelding: 01
Het tekenprogramma OpenOffice Draw
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


Wanneer dat gebeurd is, gaan we een veelvoud van de onderdelen zo gunstig mogelijk plaatsen op een oppervlakte gelijk aan die van de messingplaat. Als voorbeeld een plaatje waar vijfmaal de seinplaat, de lampenkast, de paalvoet, het bordesje, de ladder en nog enkele andere onderdelen geplaatst zijn. De montagetekening moet getekend zijn in zowel normaalbeeld, als in spiegelbeeld.

Zeer Groot
Afbeelding: 02
De onderdelen worden zo compact mogelijk gerangschikt
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


De afdrukmethode

Het ontwerp is afgedrukt met een Inkjetprinter, op Inkjet-transparanten in zowel 'normaalbeeld' als 'spiegelbeeld'. Het smalle buitenste kader is om beide tekeningen op elkaar te positioneren, waarbij de bedrukte zijden tegen elkaar moeten liggen. Het brede kader is voor de stevigheid, daar de messingplaat in de etsmachine tussen profielen geplaatst wordt. Alle onderdelen zijn met smalle baantjes van 0,5 mm met elkaar verbonden, zodat ze tijdens het etsen niet uit het kader vallen en uit de etsvloeistof gefilterd moeten worden.

Zeer Groot
Afbeelding: 03
De Inkjet-transparant in zowel 'normaalbeeld' als 'spiegelbeeld'
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


Nu worden de beide helften op elkaar gepositioneerd en aan elkaar geplakt tot een soort envelopje waartussen de messingplaat geschoven kan worden.


Het belichten van de messingplaat

Denk aan de lichtgevoeligheid !! Alléén geel licht gebruiken. Daar de zelfgebouwde belichtingskast enkelzijdig belicht, moet tijdens dit proces de plaat omgedraaid worden. Angst voor verschuiven bleek onnodig, want het gebruikte materiaal bleek aan elkaar te plakken. In deze lichtbak zijn professionele UV-buizen gebruikt waardoor de belichtingstijd zeer kort kan zijn. De belichtingstijd moet tijdens een proef worden vastgesteld.

Zeer Groot
Afbeelding: 04
De belichtingskast (lichtbak) met twee UV-buizen
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


Nadat elke zijde 15 seconden belicht is, wordt de messingplaat meteen ontwikkeld in negatief-ontwikkelaar van Conrad (Artikelnr. 529052). Daarvan is de ontwikkeltijd niet kritisch en kan ruim genomen worden. Na het ontwikkelen meteen de plaat afspoelen in water. Het materiaal is nu niet meer lichtgevoelig en kan bij normaal licht verder bewerkt worden.

Zeer Groot
Afbeelding: 05
De messingplaat, na het 'ontwikkelen'
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


De etsprocedure

Tijd om de zelfgebouwde etsmachine tevoorschijn te halen. Deze is gemaakt van een voorraadbus (Blokker), waarbij in het deksel een verschuifbare constructie gemaakt is van kunststof profielen, waartussen de te etsen plaat geklemd kan worden. De vloeistof wordt in beweging gebracht door de lucht uit een aquariumpompje. In het deksel kan eventueel nog een gat gemaakt worden om er een aquariumverwarming door te steken die de etsvloeistof gaat verwarmen. In dit geval niet nodig daar als etsvloeistof koperchloride gebruikt wordt.

Zeer Groot
Afbeelding: 06
De zelfgebouwde 'ets-machine'
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


Zoals gezegd, wordt als etsvloeistof koperchloride gebruikt in een samenstelling gevonden op de website 'Circuits Online' en wel in de volgende samenstelling.

  • 67% water.
  • 25% zoutzuur van 30%.
  •   8% waterstofperoxide van 30%.


Het samenstellen, in die volgorde (dus eerst het zoutzuur aan het water toevoegen en vermengen, pas daarna de waterstofperoxide toevoegen en daarna het geheel vermengen), van de vloeistof en het etsen gebeurt het liefste in de buitenlucht of bij een goede afzuiging. Dit in verband met eventuele kwalijke dampen.

Het etsen kan nu beginnen.

Zeer Groot
Afbeelding: 07
De 'ets-machine' in actie
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


Zeer Groot
Afbeelding: 08
Na een snelle etstijd is dit het resultaat
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


Zeer Groot
Afbeelding: 09
Een thinnerbad doet de rest
Foto gemaakt door: Dolf van Wunnik


Let-op.jpg
  LET OP
DENK AAN BESCHERMING VAN HANDEN, OGEN EN KLEDING !!

Zorg ook voor VOLDOENDE VENTILATIE. Werk bij voorkeur in de buitenlucht!!Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Onderdelen.
Lichtgevoelige messingplaat
printplaat ontwikkelaar
Seindecoders.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 20 apr 2023 10:50 (UTC)