Persoonlijke instellingen

Handleiding voor het solderen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Rainer Lüssi - Vertaling door Fred Eikelboom


Handleiding voor het maken van een goede soldeerverbinding

Aan de hand van dit voorbeeld met een printplaat is hier aangegeven hoe u moet solderen.

Soldeer bout.png
Afbeelding: 01
Het soldeerproces
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

De voorbereiding

Voordat we gaan solderen, dienen we er voor te zorgen dat de aansluitdraad van het onderdeel (de component) goed schoon is. We kunnen de aansluitdraden voorzichtig met een mesje schoonkrabben, maar we kunnen ook fijnkorrelig (waterproof) schuurpapier gebruiken om de draad blank te maken. Ook de koperbanen van de printplaat dienen schoon en vetvrij te zijn (let hierbij ook op vingerafdrukken!)
Steek het te solderen onderdeel in de juiste gaten van de print en buig de aansluitdraden aan de koperbaan-zijde onder een hoek van ongeveer 45° om. Hierdoor voorkomt u dat het onderdeel tijdens het solderen weer uit de print valt.

De soldeermethode

De soldeerbout met lichte druk tegen de aansluitdraad van het onderdeel èn tevens tegen de koperbaan - die op de printplaat zit - houden. Nu de soldeerbout niet meer bewegen en meteen het harskern-soldeertin toevoegen. Zodra de tin de soldeerstift raakt, moet het gaan vloeien (zie: afbeelding 01).

Dankzij de harskern (hars=Colophonium) stroomt het vloeibare tin snel over het koper-oppervlak van de print en rondom de aansluitdraad en kruipt meteen langs de aansluitdraad van het onderdeel een stukje omhoog. Aan de hand van dit voorbeeld met een printplaat is hier aangegeven hoe u moet solderen.

Soldeer goed.png
Afbeelding: 02
Goede soldeerlas
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Snel solderen

Het solderen mag niet langer dan vier tot vijf seconden duren. Het verdient aanbeveling om binnen nog kortere tijd te solderen. Bij te lang verhitten bestaat grote kans dat het onderdeel en/of de print oververhit wordt, waardoor het defect raakt.
Knip na het solderen, de overtollige draad van het onderdeel vlak boven de soldeerverbinding af met een scherpe zijkniptang. Hierdoor krijgt u meer werkruimte voor het solderen van het volgende onderdeel.

Een perfecte soldeerverbinding ziet er uit als in afbeelding 02. Het soldeertin moet glanzen, en mag niet mat (of dof) zijn. Voorgaande geldt voor 'loodhoudend soldeertin'. Bij 'loodvrij soldeertin' is het oppervlak van de verbinding altijd mat.

Hier volgen twee voorbeelden van slechte soldeerverbindingen:

Soldeer slecht1.png
Afbeelding: 03
Slechte soldeerlas
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Dikke druppel soldeertin met eventueel een mat oppervlak.

Mogelijke oorzaken:

  • teveel soldeertin aangebracht
  • onjuiste temperatuur
  • vervuilde onderdeel-aansluitdraden
  • vette, vervuilde of licht geoxideerde koperbanen op de printplaat.

Smerig, mat en onregelmatig oppervlak.

Dit is een zogenaamde 'koude las'. Het is hierbij zelfs mogelijk dat het onderdeel uit de print getrokken kan worden. Mogelijke oorzaken:

  • het onderdeel en/of de soldeerbout zijn bewogen
  • verkeerde soldeerstift in de soldeerbout
  • verkeerde temperatuur.
Soldeer slecht2.png
Afbeelding: 04
Nog een foute soldeerlas, een zogenaamde 'koude las'
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Ook kan dit probleem veroorzaakt worden door:

  • een vervuilde soldeerstift
  • vervuilde aansluitdraden
  • vette-, vervuilde- of licht geoxideerde koperbanen op de printplaat.


Gebruik voor printplaten alleen harskernsoldeer. S39 en vergelijkbare aggressieve vloeimiddelen mogen nooit bij elektronica gebruikt worden, want deze zullen de printsporen (koperbanen) langzaam aantasten en dan werkt de print plotseling niet meer.

Restanten van hars verwijderen

Na het solderen moet u de harsrestanten verwijderen (wasbenzine). Daardoor kunt u goed zien of alle verbindingen correct zijn én kunt u zien of er niet per ongeluk een verbinding ontstaan is, die er niet hoort te zijn. Controleer dit altijd zorgvuldig voordat u de voedingsspanning aansluit.

Loodvrij soldeer

Loodvrij soldeertin bestaat uit Sn: 99,3/Cu: 0,7 (oftewel 99,3% tin/0,7% koper), en werkt net even wat anders dan je zou verwachten. Loodvrij tin moet je op een iets hogere temperatuur gebruiken. De standaard temperatuur voor loodhoudend soldeer (Pb60/Sn40) ligt wat lager en als je die instelling gebruikt, zal loodvrij soldeer niet goed genoeg vloeien. Gebruik een regelbaar soldeerstation, en stel de temperatuur van de soldeerbout in op ca. 370-375 graden. Dan vloeit het soldeertin prima en krijg je mooie solderingen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Basis-informatie
Externe website:
Info over loodvrij soldeer.
Rainer LüssiHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 1 mei 11:51 (CET)