Persoonlijke instellingen

Het MFX protocol

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

Dit, door Esu in opdracht van de firma Märklin, ontwikkelde protocol, is afgeleid van het bestaande Motorola-protocol dat Märklin al in gebruik heeft. Er is geen raakvlak meer met het Motorola-protocol. In 2004 heeft Märklin het MFX-protocol officiëel geïntroduceerd.


Twee richtingen

Met MFX is tweerichtingsverkeer mogelijk. De loc kan zich automatisch 'aanmelden' bij de digitale centrale. Daardoor hoeft de gebruiker geen loc-adres meer te programmeren. De locdecoder meldt zich met een naam aan bij de centrale en deze geeft de lok een loc-adres.


Aantal locomotieven

Omdat het protocol niet echt met adressen werkt, maar met ID's, zijn er 16.000 adressen/ID's beschikbaar. Deze ID's zal een gewone gebruiker nooit zien, omdat een locomotief zich automatisch bij de centrale aanmeldt met zijn naam, en deze naam komt in de database van de centrale te staan.


Rijstappen

Dit protocol heeft de mogelijkheid om met 128 rijstappen te rijden. Daarnaast wordt bij MFX-decoders ook het Motorola II-protocol ondersteund en zijn op een oude centrale 27/28 rijstappen mogelijk.


Functies

Naast het aantal functies dat al bij het Motorola II-protocol beschikbaar is, kent het MFX-protocol acht extra functies, waardoor het totaal op 16 functies uitkomt.


Naamgeving

Omdat Esu het protocol in opdracht van Märklin heeft ontwikkeld, is de firma Märklin eigenaar van de naam 'MFX'. Daarom voert Esu niet de naam MFX voor dit protocol en de producten die daar geschikt voor zijn... maar 'M4'. Producten met de naam 'M4' zijn volledig uitwisselbaar met de producten van Märklin.


Kort overzicht

MFX Opmerkingen
Aantal locs aan te sturen. 80 -
Aantal locadressen. 650000 -
Aantal rijstappen. 128 -
Aantal locfuncties. 16 -
Aantal accessoires. 256 -
Tabel: 01
Tabel gemaakt door: Ronald Koerts


Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, Mærklin


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie