Persoonlijke instellingen

Inleiding

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de BurgtFoto0016rp.jpg
Afbeelding: 01
De 6404 tussen de 1619 en een ketelwagen ingeklemd
Bron: www.nedrail1435.nl – 2002
 


Deze encyclopedie is bedoeld om het ontwerpen en bouwen van een realistische modelspoorbaan gemakkelijker te maken.

Voor de (her)beginners is het aan te bevelen allereerst op een aantal vragen de antwoorden te hebben, voordat met de bouw begonnen wordt. Het rustig doorlezen van de verschillende artikelen in deze encyclopedie zal daarbij een steun zijn.

Één van de lastige zaken welke u als (her)beginner moet oplossen, heeft te maken met de keuzes die u moet maken, voordat u daadwerkelijk met iets kunt beginnen. Welke vragen komen dan op u af?

In volstrekt willekeurige volgorde zijn dat onder meer:


  • Op welke schaal wilt u gaan werken?
Schalen.
  • Heeft u een idee welke tijd (tijdperk) u ongeveer wilt gaan uitbeelden?
Tijdperken.
  • Naar welk land gaat uw voorkeur uit?
Thema kiezen.
  • Welke ruimte heeft u ter beschikking voor de hobby?
Beschikbare ruimte.
  • Hoeveel geld heeft u ter beschikking?
Haalbaarheid/Begroting.
  • Zijn er plannen om 'digitaal' te gaan werken?
Digitale baanbesturing.
  • Wilt u zelf alles bouwen, of (deels) kant-en-klaar kopen?

Probeer u zoveel mogelijk zelf te oriënteren, bezoek modelspoorbeurzen, 'Open Dagen' van modelspoorclubs en/of kennissen met een modelspoorbaan. Wees er wel op bedacht dat bijna iedereen zijn eigen keuze als 'de beste' zal proberen voor te stellen, maar juist dat willen we vermijden! U maakt de keuzes, die bij uw wensen moeten passen.

De encyclopedie geeft onder meer voorbeelden waarin wij het tot stand komen van modelbanen met fictieve stations met bijbehorende emplacementen en omgeving tot in detail beschrijven. Afhankelijk van uw lijstje met wensen kunt u dan één van de modelbanen aanpassen.
Modelspoorbanen komen voor in alle soorten en maten. Een juiste toepassing van schaal en thema, maakt dat iedereen met deze hobby kan starten. De combinatie van het technisch en creatief bezig zijn bij de modelspoorhobby, al-dan-niet in combinatie met het verzamelen van modellen, maakt dat modeltreinen nog steeds geliefd zijn. De nabootsing van de werkelijkheid en de mogelijkheid een eigen werkelijkheid te creëren spelen hierbij eveneens een rol.

In deze encyclopedie zullen een aantal instructiebanen worden opgenomen waarbij de behandelde theorie integraal wordt toegepast. Voor de liefhebbers van schaal 1:87 (H0) zal het baanplan Bovendam in H0 (zie: 'Meer informatie') opnieuw ontwikkeld worden. Dit fictieve station ligt ergens tussen Dordrecht en Schiphol. Een station aan één van de oudste spoorwegtrajecten binnen Nederland, waar Intercity's, (internationale) sneltreinen en stoptreinen voorbij razen en/of even halt houden langs een eilandperron. Maar ook een plaats waar regelmatig een goederentrein passeert. Het station beschikt over een bescheiden rangeerterrein. En verder is het een plaats waar een museumlijn een halteplaats heeft. Kortom een omgeving waar, afhankelijk van het gekozen tijdvak, heel gevarieerd spoorverkeer mogelijk is.

'Bovendam in H0' is een ontwerp voor een modelbaan naar Nederlands voorbeeld met een oppervlakte van 5,10 bij 1,00 m. Het ontwerp is niet noodzakelijk gebonden aan een tijdperk. Aankleding en scenery bepalen in welke periode de baan uiteindelijk gesituëerd is. Als u van combineren houdt, zou u bijvoorbeeld kunnen denken aan tijdperk IV/VI, waarbij getrokken Intercity- en goederentreinen gecombineerd kunnen worden met een museumspoorlijn. Ook voor andere schalen en systemen zullen instructiebanen ontwikkeld worden.Meer informatie

Encyclopedie:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 17 okt 2013 19:08