Persoonlijke instellingen

Kitbashing, een voorbeeld

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Dick van der Knaap en Simon Stenneberg


Met medewerking van, en gebaseerd op, werk en foto's van Forumgebruiker Simon Stenneberg (SimonSt), zie het verslag op het Forum bij "Meer informatie".

Veel mensen zijn op zoek naar een Nederlands stationsgebouw. Er is maar een handjevol bouwpakketten verkrijgbaar (geweest), zoals van HollandScale (station Goor), Artitec en Tilly Models (Zetten-Andelst/Obdam). Bouwpakketten van grotere fabrikanten (Kibri, Pola/Faller) met Nederlandse stationsnamen zijn meestal fantasie-modellen.

Het bouwen van het station Beekbergen wordt hier als voorbeeld gebruikt. Daar bestaat geen bouwpakket van, maar het station Waldbrunn van Faller (vroeger Pola) lijkt er wel veel op, en met wat ombouwwerk (kitbashing) is een aardig gelijkend station te maken. Het stationsgebouw van Beekbergen is aan twee zijden wit gepleisterd. Dit kan eenvoudig gedaan worden door de betreffende muren wit te schilderen. Dan zullen de voegen tussen de bakstenen echter nog wel zichtbaar blijven. Willen we dat niet, dan kan het een oplossing zijn om beide muren na te maken uit wit, glad polystyreen.

E11.02.04-01.JPG
Afbeelding: 01
Het stationsgebouw van Beekbergen-in-wording
Foto gemaakt door: Simon Stenneberg

Voor het stationsgebouw van Beekbergen is het nodig een gehele verdieping van het bouwpakket ertussen weg te halen. Dat kan bijvoorbeeld door voorzichtig te zagen of te snijden met een scherp, dun mes. De stukken worden daarna weer aan elkaar gezet. Zonodig kan de las aan de achterkant onzichtbaar worden versterkt met een strip polystyreen. Hierna worden de bakstenen mat steenrood geschilderd, en de gepleisterde muurdelen matwit. Zorg dat de kleur enige schakering krijgt. Daardoor lijkt het échter, meer op de werkelijkheid. Het schilderen gaat het gemakkelijkst als de muurdelen eerst samengebouwd zijn.

E11.02.04-02.JPG
Afbeelding: 02
De muren krijgen een kleurtje
Foto gemaakt door: Simon Stenneberg

De raam- en deurkozijnen worden met de hand geschilderd, bijvoorbeeld met zijdemat donkergroen. Vervolgens wordt het bouwpakket afgebouwd volgens de bijgesloten handleiding. Het dak wordt matgrijs geschilderd, vensterbanken en regenpijpen worden zijdematgrijs. Vergeet ook niet de lateien boven ramen en deuren mat donkergeel te maken. Het eindresultaat wijkt heel weinig van de werkelijkheid af (maar een kniesoor die daarop let), maar wekt wél de indruk een Nederlands station te zijn:

E11.02.04-03.JPG E11.02.04-04.JPG E11.02.04-05.JPG
Afbeelding: 03 Afbeelding: 04 Afbeelding: 05
De straatzijde Aanzicht spoorzijde links Aanzicht spoorzijde rechts
Foto gemaakt door: Simon Stenneberg Foto gemaakt door: Simon Stenneberg Foto gemaakt door: Simon Stenneberg

Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over kitbashing.
over de zuivelfabriek.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 18 sep 2023 10:16 (CET)