Symbolen op rollend materieelUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Symbolen op rijdend materieel)
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Chris (Lok6494) en Paul Bender - Update door Fred Eikelboom
InleidingElke bak van een treinstel en ieder los rijtuig en elke goederenwagen is voorzien van diverse symbolen en opschriften (de UIC-rijtuigcode). Voordat het UIC-systeem vanaf 1 oktober 1964 werd ingevoerd, gebruikte de NS eigen soortnamen (soortmerken, telegrafische verkortingen, verkorte benamingen) voor haar goederenwagens (zie: voorgaande pagina). De UIC-rijtuigcode geeft aan wat voor type materieel het is en welke voorzieningen aan boord zijn. Aan de hand van de rijtuigcode kan een rangeerder of andere belanghebbende, direct zien met welk materieeltype hij te doen heeft. Deze nummers bevinden zich aan beide kanten van de voertuigen. Dit UIC-nummer is later vervangen door het Europese Voertuig Nummer (EVN). De opschriftenVerklaring van de opschriften op de linker foto (afbeelding 01):Uiterst links de remsteller. Daarnaast de aanduiding van de remsystemen waarmee deze wagen compatibel is. KE-GP-A geeft aan welk merk en type -tripleklep (driewegklep) er onder de voertuigen zit. De letters links van de streep zijn de fabrikantcode, in dit geval Knorr. De E geeft aan "met eenheidswerking". Onder KE staat een gewicht vermeld: "Max. 60t".
De vertraging bij de "G"-stand wordt gebruikt omdat bij goederentreinen de luchtleiding dusdanig lang kan worden, dat er een vertraging kan ontstaan tussen de treinleidingdruk voorin de trein, t.o.v. achterin de trein. Hierdoor bestaat de kans dat de triplekleppen achterin de trein nog in de stand "remmen" staan, terwijl voorin de trein (bij de loc) de triplekleppen al in de stand "lossen" kunnen staan bij een vulstoot (het openen van de remkraan door de machinist). Zonder de vertraging bij de "G"-stand bestaat de kans dat de koppelingen kapot getrokkken worden. De vertraging in de "G"-stand voorkomt dus dit scenario. Naast de remcodeaanduiding is een tabel te zien met de max. toegestane belading bij inzet als S-goederentrein of bij 120 km/h. De letter S in het raster linksboven wil zeggen dat de wagen beladen max. 100 km/u mag rijden en het max. laadgewicht per asdruk op een A, B, C, of D -baanvak. De 120 eronder met daarachter 00,0).geeft aan dat de wagen leeg zonder lading 120 km/u mag rijden. Het grote raster met de letters A B C D heeft met de baanvakken te maken i.v.m. de aslast. Met daarachter het van toepassing zijnde maximum totaalgewicht. "Sglps" is de voertuigcode. Dit is een wagen waarop zowel containers als (zware) voertuigen vervoerd kunnen worden. Verklaring van de opschriften op de rechter foto (afbeelding 02):Het lange nummer is het UIC-wagennummer:
33 = regiem nummer. Er staan twee hoogtes op t.o.v. bovenkant spoorstaaf:
Als containerdraagwagen worden bij deze wagens de twistlockplaten op de wagenvloer gedraaid (die zien we bij beide opschriftpanelen naar beneden hangen). Kennelijk komt met deze platen de beladingshoogte twee cm omhoog. De hoogte van de laadvloer is weer van belang om te bepalen of de ladinghoogte binnen PVR (profiel van vrije ruimte) blijft. Zelf maken van opschriften?Mits iemand de beschikking heeft over een geschikte decal-printer, is dat zelf te doen (zie: artikel Decals). Anders is bij "Meer informatie") wel iemand te vinden die dat klusje uit kan voeren. Meer informatie
Overgenomen van "https://encyclopedie.beneluxspoor.eu/index.php?title=Symbolen_op_rollend_materieel&oldid=54227"
Verborgen categorieën: |