Persoonlijke instellingen

Wat is een knipper-led

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Een knipper-led is een led met wat extra elektronica ingebouwd die er voor zorgt dat de led knippert.


Leds.gif
Afbeelding: 01
De aansluitingen van een led
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom


De aansluitingen

De aansluitingen van een (knipper)led heten 'anode' en 'kathode'. De anode komt aan de plus van de voeding, de kathode komt aan de min (of massa). Bij leds is er een verschil in lengte van de aansluitdraden. De fabrikant heeft de kathode herkenbaar gemaakt door de kathode-aansluitdraad korter te maken dan de anode-aansluitdraad (zie: tekening 01). Tevens is er ter herkenning vaak een plat vlakje aan de kathode-zijde op de behuizing aangebracht.

Let-op.jpg
  LET OP
Soms is er een plat vlakje aangebracht, precies naast de beide aansluitingen.
Raadpleeg de datasheet van de fabrikant.

Knipper-led

Knipper-LED-01.png
Afbeelding: 02
Blokschema van een knipper-led.
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Een knipper-led is dus een led met een ingebouwd stukje regel-elektronica (= een geïntegreerde schakeling of IC, van Integrated Circuit). Dit stukje elektronica is inwendig vóór de eigenlijke led geplaatst (zie afbeelding 02). Deze elektronica (het IC) is aangebracht op het diode-substraat (naast de chip die in het kuiltje zit, in het platte (haakse) gedeelte van de kathode-aansluiting. De elektronica bevat soms ook een spanningsregelaar zodat daarvoor geen extra elektronica nodig is.

Knipper-led niet ompolen

De regelelektronica kan, net als andere IC's, niet tegen ompolen van de voedingsspanning. Als per ongeluk de bedrading verkeerd-om wordt aangesloten, dan raakt de led defect. In de datasheet van de led staat dan ook duidelijk aangegeven dat de reverse voltage nooit boven de 0,5 volt mag komen. Omdat er een IC in de knipper-led aanwezig is, is de led ook gevoelig voor statische elektriciteit (ESD). Wat bij gewone leds wel kan, namelijk antiparallel aansluiten, is dus bij een knipper-led niet mogelijk. Door een knipper-led in serie te schakelen met andere leds van dezelfde kleur, zullen alle leds in het ritme van de knipper-led gaan knipperen. De frequentie van het knipperen is niet regelbaar.

Gebruik de goede voeding

Sluit nooit knipper-leds of andere elektronische schakelingen aan op een regelbare trafo (zoals bijv. een Fleischmann 6725 of 6735). De spanning daarvan is niet gestabiliseerd. Tevens bestaat de grote kans dat de regelaar de verkeerde kant op wordt gedraaid en dan is de elektronica ook defect. Een ander probleem is dat er wel '14 V=' op de rij-trafo staat aangegeven, maar de spanning die er uit komt, de klemspanning, ligt onbelast in de orde van 16 tot 18 volt en is ook niet afgevlakt.

Typen knipper-leds

Knipper-leds zijn er, behalve in de kleuren rood, wit, oranje, groen en blauw, in meerdere uitvoeringen:

  • knipper-leds die via een voorschakelweerstand aangesloten moeten worden
  • knipper-leds waarvan de fabrikant aangeeft dat ze rechtstreeks op een spanning van bijvoorbeeld 3 of 4 volt aangesloten mogen worden
  • knipper-leds waarvan de fabrikant aangeeft dat ze rechtstreeks op een spanning van bijvoorbeeld 3 tot 12 volt aangesloten mogen worden
Let-op.jpg
  LET OP
Verbind nooit een knipper-led antiparallel met een andere knipper-led. Hierbij krijgt het IC in één knipper-led een verkeerd gepoolde voedingsspanning (tegengestelde polariteit) en dat overleeft het IC in de knipper-led niet.

Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Knipper-leds voor spanningen van 1,8 V (oranje of rood), 2,1 V (groen) en 3,3 V (blauw).
Knipper-leds voor spanningbereik van 3 - 15 V.
Knipper-leds voor spanningbereiken van 3 - 12 of 3 - 14 V.
Knipper-leds voor spanningen van 3 V of 4,5 V.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 10 mei 2023 11:17 (UTC)