Verkeerslichten: verschil tussen versiesUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie van 11 apr 2013 om 15:16
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts
VerkeerslichtenVeel modelbanen hebben ze, en ze horen ook in het hedendaagse straatbeeld: de verkeerslichten. In de volksmond worden ze nog steeds 'stoplichten' genoemd. Soms lijkt het alsof ze op de meest vreemde plaatsen staan, en er alleen maar staan om de automobilist te pesten. In feite worden ze in verschillende vormen op verschillende plaatsen toegepast:
Verkeerslichten in Duitsland en het Verenigd KoninkrijkIn Nederland springt het verkeerslicht direct van rood op groen. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gaat, naast het rode licht, ook nog korte tijd het oranje licht branden en daarna springt het verkeerslicht naar groen.
Verkeerslichten in modelDiverse Duitse fabrikanten leveren verkeerslichten naar Duits model. Daarnaast zijn het meestal verkeerslichten voor het autoverkeer. Verkeerslichten voor het openbaar vervoer zijn nog niet bij de grote fabrikanten te verkrijgen. Verkeerslichten naar Nederlands model zijn bij de Duitsers niet te verkrijgen. Wilt u toch echt Nederlands uitziende verkeerslichten, dan zult u deze zelf moeten bouwen.
Werkende verkeerslichten?Het is al een hele tijd mogelijk om met wat elektronica, de lampen (of LED's) van de verkeerslichten zo echt mogelijk te laten branden. Daarvoor hebben diverse fabrikanten een schakeling in hun assortiment. De benodigde schakelingen kunnen ook zelf gebouwd worden, op Internet staan enkele bouwbeschrijvingen. Zie voor meer informatie de Links onderaan deze pagina bij 'Meer informatie'. De meeste fabrikanten leveren alléén voor schaal H0 (1:87). Faller levert sinds kort verkeerslichten voor schaal N (1:160).
Meer informatie
Verborgen categorie: |