Persoonlijke instellingen

Faller Car System

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


De firma Faller heeft jarenlang een soort van autorace-systeem gehad, het Faller AMS-systeem. In de jaren '80 heeft het bedrijf besloten om het niet verder te ontwikkelen en het systeem te verkopen. Faller is daarna overgestapt op het laten rijden van miniatuurvoertuigen op de modelbaan. Sinds 1987 brengt Faller het 'Faller Car System' op de markt waarmee u miniatuurvoertuigen, eerst alléén vrachtwagens en bussen, later ook auto's en tractoren, kunt laten rijden op de eigen modelbaan. Dit systeem was er eerst alléén voor de schaal H0 (1:87), maar is tegenwoordig ook in de schaal N (1:160) te verkrijgen.


Rc-truck-H0-met-LEDs-01.jpg
Afbeelding: 01
Faller vrachtauto met LED's
Bron: Mancave.Conrad.nl


Het principe.

Iedere miniatuurvoertuig wordt voorzien van een motor, accu en een vooras die kan sturen. Aan de vooras zit een magneetje. In de weg wordt een draad aangebracht die door de magneet onder het auto-tje gevolgd wordt. Daardoor kan het miniatuurvoertuig de weg volgen, zonder zichtbare draden of geleiding.


Stopplaatsen

Om te kunnen stoppen bij bushaltes, overwegen en verkeerslichten, zit er een Reedcontactje tussen de motor en de accu. Wordt deze door een magneet open getrokken, dan wordt de stroom naar de motor onderbroken en staat het miniatuurvoertuig stil. Door gebruik te maken van elektro-magneten kan op specifieke plaatsen een voertuig stoppen of doorrijden.


Richting veranderen

Om van richting te kunnen veranderen, bijvoorbeeld om een voertuig bij een kruising af te laten slaan of een bus te laten stoppen bij een bushalte, kan er een soort wissel ingebouwd worden. Faller levert deze 'wissels' met een electromotor en deze wissels kunnen in de rijbaan ingebouwd worden. Het principe is dat de rijdraad ter hoogte van het wissel wordt onderbroken en een kort stuk rijdraad op een plateau wordt verdraaid (in de standen 'rechtdoor' of 'afbuigend'), waardoor een andere rijdraad gevolgd kan worden.


Uitbreiden

Faller heeft helaas alleen iets ingebouwd om te kunnen stoppen en de voertuigen rijden met een vaste snelheid. Niet echt realistisch. Daarom hebben verschillende personen hun eigen uitbreiding op het Faller Car System bedacht en uitgewerkt, waarbij meer functies mogelijk zijn. Deze uitbreidingen hebben de namen: MCC, DC-Car en InfraCar.


Meer informatie

Encyclopedie:
Bushalte/benzinestation
Bushalte/benzinestation
Beneluxspoor.net:
over het Faller Car System.
Externe website:
Car SystemHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 30 jan 2023 13:43 (UTC)