PerspectiefUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Peter Dillen
Toepassing van perspectiefIn dit artikel bespreken we de toepassing van perspectief op de modelspoorbaan. We doen dit aan de hand van het bekende 3D 'schilderij' van Veldhoven 1935 - een door Hans vd Boom, Hugo Baart en Peter Dillen van de Modelspoor Groep Valkenswaard gebouwd diorama, dat eertijds tijdens de modelspoorbeurs in Mechelen de eerste prijs in de wacht sleepte. De toegepaste technieken laten zich moeilijk beschrijven. Enige ervaring in het zelf bouwen van van huisjes in wel gewenst. Naast een theoretische uitleg worden een aantal foto's weergegeven ter illustratie.
Zoals op de foto hierboven te zien is, bestaat het magneetpakketje uit meerdere lagen. Twee magneetjes afgewisseld met stalen plaatjes. De breedte van het pakketje kan wat afwijken, afhankelijk van het type deurmagneetje. U dient er voor te zorgen dat de buitenste hoge plaatjes een afstand hebben die overeenkomt met de afstand tussen twee contrarails. Uiteraard dienen de wielen aan beide zijden nog een vrije loop te hebben.
Om het magneetpakketje in te bouwen, verwijderd u een aantal bielzen, en maakt u een gat tussen beide spoorstaven. Het gat moet groot genoeg zijn om het magneetpakket verticaal te kunnen laten zakken.
Om het magneetpakket strak bijeen te houden, draait u er ongeveer een meter afplaktape omheen. Het magneetpakket moet zo komen te hangen dat de contrarails op dezelfde hoogte zitten als de spoorstaafkoppen. Om dit te bereiken laat u, nadat u een mesje of ander vlak plaatje ijzer op het pakketje bevestigd hebt, het geheel met een beetje lijm erop in het gat zakken. Wanneer één-en-ander droog is, kunt u de verwijderde dwarsliggers op maat maken en op hun plaats zetten. Bron: Beneluxspoor.net-Forum
Verborgen categorie: |