Persoonlijke instellingen

Conrad wisselaandrijving aansluiten

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Dick van der Knaap en Fred Eikelboom


Elektrische aansluiting

Iedere ondervloeraandrijving zal zijn eigen specifieke mogelijkheden hebben voor het aansluiten. In het geval van de veel gebruikte 'Conrad-aandrijving' (een motorische wisselaandrijving), zijn er twee varianten, mét (zie schema 01) en zónder een wisselcontact. Dat wisselcontact kan, bijvoorbeeld, dienen voor terugmelding van de wisselstand of worden gebruikt voor het polariseren van het puntstuk van het wissel. In het eerste geval wordt het 'middencontact' (gele draad) via een voorschakelweerstand met een plus-pool van de voedingsspanning van de leds verbonden, het tweede en derde contact (blauwe draden) gaan bijvoorbeeld naar een rode en groene LED, en vanaf die leds weer naar de min-pool van de voedingsspanning voor de leds (zie schema 02).
Voor weerstand R1 neemt u een waarde die een stroom van 8 tot 10 milliampère door de led stuurt. De berekening van de waarde van de voorschakelweerstand van een led, staat in het artikel 'Minimale led voorschakelweerstand berekenen' (zie 'Meer informatie').

Aansluiting Conrad01.gif Aansluiting Conrad02.gif
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
Aansluitingen Conrad-wisselaandrijving Aansluiting leds op Conrad-wisselaandrijving
Schema gemaakt door: Fred Eikelboom Schema gemaakt door: Fred Eikelboom

In het tweede geval wordt (vóór het aanbrengen van weathering en ballast!) een draadje gesoldeerd aan het puntstuk, wat weer verbonden wordt met het 'middencontact' (gele draad). De beide wisselcontacten (blouwe draden) worden van rijspanning voorzien door ze te verbinden met één van beide spoorstaven. Let hierbij goed op: het puntstuk wordt zo steeds doorverbonden met de spoorstaaf, waar de wisseltong tegenaan ligt. Doet u het fout, dan wordt er een kortsluiting gecreëerd. Nadere beschrijving is te vinden in het artikel 'Puntstuk wissel polariseren' (zie hieronder bij meer informatie'). Dan blijven er drie aansluitingen van de wisselaandrijving over, die bedoeld zijn voor het omleggen van het wissel. Eén ervan is de gemeenschappelijke terugvoerleiding, die in geval van de Conrad-aandrijving een 'kale' draad is. De beide anderen zijn voorzien van een diode, waarbij die diodes aan elkaar tegengesteld zijn aangesloten.

Als de middenaansluiting aan de massa van de wisselvoeding wordt aangesloten, en een plus-puls aan de aansluiting voor stand 1, zal het wissel stand 1 aannemen, als de diode tenminste in doorlaatrichting is aangesloten. De andere aansluiting zal geen reactie vertonen, omdat daarvan de diode in tegengestelde, niet-stroomdoorlatende, richting is geplaatst. Wordt hetzelfde gedaan met een min-puls, dan zal alleen de aansluiting, behorende bij stand 2, geactiveerd worden. Als voeding heeft u dus een gelijkspanning nodig met een plus en min-pool. Dan kunt u de wisselstand met één dubbelpolige wisselschakelaar regelen. Naar de aandrijving heeft u twee draden nodig: één aanvoerleiding, en één retourleiding (zie schema 03).

Aansluiting Conrad04.gif Aansluiting Conrad03.gif
Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
Aansluiting Conrad-wisselaandrijving op gelijkspanning (DC) Aansluiting Conrad-wisselaandrijving op wisselspanning (AC)
Schema gemaakt door: Fred Eikelboom Schema gemaakt door: Fred Eikelboom

Als alternatief kunt u ook met wisselspanning werken, doordat in de aansluitingen van de aandrijving diodes zijn ingebouwd. U hebt dan drie draden nodig: twee naar beide van diodes voorziene draadjes, en één gemeenschappelijke leiding. Hier zijn twee drukknoppen nodig (zie schema 04). Bij een druk op de eerste drukknop krijgt het wissel een puls en zal het wissel omleggen naar de andere stand. Bij het drukken op de andere drukknop krijgt het wissel opnieuw een puls en zal het wissel weer omleggen naar de andere stand. Dat wordt veroorzaakt door de gelijkrichterwerking van de diodes.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Wisselaandrijving met puntstukpolarisatie



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 9 mrt 2023 10:52 (CEST)