Persoonlijke instellingen

Schuimplaatsnijder

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Schuimplaat snijden met een figuurzaag-beugel

Wanneer u een stuk piepschuim (Styropor) of XPS ('RoofMate' of 'blauwschuim' genoemd) wilt gaan snijden, zit u zeer waarschijnlijk met het probleem, dat u daar niet het juiste gereedschap voor heeft. Dit gereedschap kunt u echter op vrij eenvoudige wijze zelf maken. Om stukken schuim in kleinere stukken (of blokken) te snijden, kunt u gebruikmaken van een figuurzaagbeugel.

Piepschuimsnijder 01.PNG
Afbeelding: 01
Figuurzaag als snijder
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Monteer aan de figuurzaag-beugel (zie tekening 01) een stuk Ritro (=merknaam) -weerstanddraad van bijv. 10 Ohm per meter. Zorg er wèl voor dat één uiteinde van de weerstanddraad geïsoleerd is van het metaal van de zaagbeugel. Voor die isolatie dient een hittebestendig materiaal gebruikt te worden, omdat de weerstanddraad behoorlijk heet kan worden. Gebruik hiervoor bijv een stukje isolatiekous uit een afgedankt koffiezetapparaat. Daarin zit om de aansluitdraden van het warmhoudplaatje vaak prima geschikt isolatiekous. Het stukje isolatiemateriaal dient niet te stug te zijn, omdat de weerstanddraad goed stevig in de klem van de figuurzaagbeugel gemonteerd dient te worden. De aansluiting van de rode draad heeft de auteur d.m.v. een kabelschoen en een zelftapper aan de onderzijde van de beugel gemaakt. Die rode draad kan vanzelfsprekend ook aan de bovenzijde van de beugel, aan de zaagklem bevestigd worden.

Schuimplaat in plakken snijden

Om (grotere) stukken schuim in plakken te kunnen snijden, hebben we een horizontaal gespannen stuk weerstanddraad en een vlakke tafel (of werkbank) nodig. Zie tekening 02 voor een voorbeeld.

Piepschuimsnijder 02.PNG
Afbeelding: 02
Snijdconstructie op een tafel (of werkbank) om plakken schuim mee te 'zagen'
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Aan de zijkanten van het tafelblad zijn twee stukken panlat gemonteerd. De stukken panlat worden met stukken draadeind (diameter 6 mm.) en een aantal moeren en ringen, aan de tafelpoten bevestigd. Dit is noodzakelijk omdat de weerstanddraad een behoorlijke trekkracht uitoefent op de stukken panlat. In de stukken panlat boren we op de gewenste hoogte gaten, waardoor een schroefoog gestoken wordt. Aan één zijde van de weerstanddraad monteren we een spiraalveer, om de weerstanddraad onder (trek-)spanning te houden. De weerstanddraad wordt namelijk langer bij verhitting. Met behulp van een vleugelmoer kunnen we de trekspanning van het weerstanddraad in de ruststand instellen. Wanneer we een stroom van voldoende sterkte op de weerstanddraad zetten en het schuim langzaam naar voren bewegen, kunnen we op deze wijze prachtig dunnere plakken schuim maken. Mocht het schuim op sommige plekken weer aan elkaar smelten, ga dan met een gekarteld mes tussen de beide helften door.

De stroomvoorziening

Om het weerstanddraad voldoende te verhitten, dienen we gebruik te maken van een behoorlijk zware voeding die de vereiste stroom (meerdere ampères) kan leveren. Het mooist is een regelbare voeding. We kunnen dan de stroomsterkte geheel naar wens instellen.

Een andere mogelijkheid is om van een autoaccu gebruik te maken. De stroomsterkte kunnen we instellen door één of meerdere autolampen te gebruiken. Wanneer één autolamp van 12 Volt/45 Watt niet voldoende stroom doorlaat voor het voldoende verhitten van de weerstanddraad, kunnen we eenvoudig meerdere lampen parallel schakelen. U kunt bijv. ook een lamp van 45 Watt parallel schakelen aan een lamp van 21 Watt, of 5 Watt, om zodoende de vereiste stroomsterkte in te stellen.
Advies: neem, voordat u met het 'grotere werk' begint, eerst een klein stukje schuim om te experimenteren met de vereiste stroomsterkte.

Let-op.jpg
  LET OP
De weerstanddraad wordt gloeiend heet. Draag beschermende handschoenen!

Let-op.jpg
  LET OP
Bij het snijden van het schuimmateriaal ontstaan giftige dampen!!
Zorg voor voldoende ventilatie of bewerk het materiaal in de buitenlucht.

Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 23 feb 2023 11:35 (CEST)