Persoonlijke instellingen

Hulpstuk voor het uitsolderen van een elco

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom - Update door Fred Eikelboom


Hulpstuk voor het uitsolderen van een elco

Wanneer u een defecte elco van de print wilt verwijderen, zit u met het probleem dat u met de soldeerbout maar één pin tegelijkertijd kunt verwarmen. De andere pin blijft koud. Dus het loskrijgen van de elco lukt niet. Ook wanneer u met een tinzuiger (soldeerzuigpomp) in combinatie met een soldeerbout de zaak los wilt maken, zit u veel te lang te hannesen.

Om snel een elco te kunnen verwijderen moeten we dus eigenlijk een soldeerbout hebben die twee stiften op de juiste afstand heeft. Die heeft u waarschijnlijk niet, en of ze ergens verkrijgbaar zijn, is helaas niet bekend.

Los-solderen.gif
Afbeelding: 01
Het uitsoldeerhulpstuk
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom


Het maken van het hulpstuk

Dus...., eens even diep nagedacht. Wanneer we een stuk massief rond messing op de juiste breedte maken, zodat dit net tussen beide pinnen past (zie fig. 2), zal het, wanneer het blokje voldoende heet is, vast wel beter lukken. Dus een passend dé-soldeerhulpje gemaakt van een staafje rondmessing. Daarna een holte (zie fig. 4) gemaakt aan één zijde.

Daarna de print, met de soldeerzijde naar boven gericht, plat op een paar blokjes hout gelegd zodat de handen vrij zijn. Vervolgens het staafje heetgestookt in de gasvlam van het gasstel, en daarna het staafje aan één zijde vertind (aan de zijde met de uitholling).

Wanneer nu een elco uitgesoldeerd moet worden, het staafje heet stoken in de gasvlam van het gasstel, en wanneer het staafje heet genoeg is, met een tang het staafje op de juiste plaats tussen de pinnen van de elco drukken (zie fig. 2 en 3), en met de andere hand lichtjes aan de elco trekken. Eureka! Dat gaat prima. De elco is in no-time van de print verwijderd. Daarna, met een passend boortje in de Dremel, de gaatjes waarin de pinnen van de elco gezeten hebben, even schoongemaakt. Heeft u geen Dremel, dat kunt u ook een heel klein boortje met de hand in het gaatje draaien. (mocht u geen boortje bij de hand hebben, dan kunt u ook het soldeer verhitten en de punt van een satéprikker in het gaatje drukken. Na afkoelen is het gaatje dan ook mooi vrij van soldeertin). Vervolgens de nieuwe elco geplaatst en vastgesoldeerd. Problem solved.

In de loop der tijd kunnen op bovenvermelde wijze nog een stuk of wat van die staafjes gemaakt worden, maar dan met andere diameters, voor een paar andere elektronica-reparatie-klusjes.


Meer informatie

Encyclopedie:
Basis-informatie
Handleiding
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 15 feb 2023 11:59 (UTC)