Persoonlijke instellingen

Tweekleurig draad zelf maken

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Tweekleurig draad zelf maken

Bij het bedraden komt het wel eens voor dat we eigenlijk te weinig verschillende kleuren draad in huis hebben. Voor de aansluitingen van bijv. de functie-aansluitingen Aux1, Aux2, Aux3 etc. in een loc, is het namelijk ideaal om tweekleurig draad te gebruiken. Ook voor de bedrading onder de treintafel is het ideaal om de bedrading tijdens de montage goed te kunnen onderscheiden. Dit tweekleurig draad wordt gefabriceerd in eigen werkplaats. De truuk is heel simpel: met behulp van een bankschroef en een boormachine de draad torderen, en daarna in de lengterichting een streep op de draad zetten. Daarna de draad ontspannen en klaar is Kees.

De procedure

Hoe gaat dat in zijn werk? Neem een stuk soepel en dun (ongeveer 0,14 kwadraat) wit- of geel draad van twee meter lengte. Klem één zijde vast in een bankschroef die op de vloer staat. Dan aan het andere einde van de draad een stukje mantel afstrippen (twee cm. is voldoende), om te zien hoe de draad gevlochten is. De draairichting van de boormachine moet zodadelijk tegengesteld zijn aan de vlechtrichting van de koperkern. Dus, wanneer de kern links-om gevlochten is, moet de draad rechtsom getordeerd worden.

Neem een (accu-)boormachine die twee kanten op kan draaien. Klem het vrije uiteinde van de draad in de kop v.d. boormachine. Leg de boormachine neer, houd de draad onder lichte spanning, en laat de boormachine langzaam draaien, en tel het aantal omwentelingen (daarbij is een licht gekleurd stickertje of stukje tape op de boorkop wel handig). Bij 40 tot 50 omwentelingen stopt u de boormachine, en houd de draad nog steeds onder trekspanning.
Dan zet u een zwarte viltstift op de draad, en houd een vinger onder de draad (voor tegendruk). Dan trekt u in de lengterichting één streep over de draad. Daarna houd u de draad weer onder lichte spanning, en laat u de boormachine langzaam 43 tot 53 omwentelingen de andere richting op draaien, om de tordering van de draad ongedaan te maken.
Daarna de draad uit de boormachine halen en onder lichte spanning houden en op de vloer leggen. Laat nu de draad voorzichtig los, en haal de draad uit de bankschroef.

U zou in principe ook twee strepen op de draad kunnen zetten. Eén aan de bovenkant, en één aan de onderkant (wacht dan wel tot de inkt, die u reeds aan de ene zijde aangebracht heeft, goed droog is).

Het resultaat

Wat hebben we nu gemaakt? Een gekleurde draad waarop in spiraalvorm een markering in een contrasterende kleur zit. Ideaal draad voor het bedraden van bijv. functie-aansluitingen. Omdat de streep spiraalvormig om de draad zit, kunt u altijd zien welke draad het is. Zou u de draad niet torderen op bovenvermelde wijze, dan zal de streep maar aan één kant zitten, en dan zou u het risico kunnen lopen dat de streep net aan die zijde zit, die u niet kunt zien. En dan loopt u weer het risico dat u toch de verkeerde draad aansluit.

(bovenstaande is een lang verhaal, maar wanneer u deze procedure één keer gevolgd hebt, doet u niets anders meer, wanneer u een stuk tweekleurig draad nodig hebt). Op bovenstaande wijze wordt door de auteur wit/zwart draad voor decoder-aansluiting Aux3 en geel/zwart draad voor decoder-aansluiting Aux4 geproduceerd.


Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 16 feb 2023 11:03 (UTC)