Persoonlijke instellingen

De trukendoos

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Dick van der Knaap en Fred Eikelboom


Diverse handige Tips en Trucs

Plankjes

Plankjes snijden we met een Stanleymes (of vergelijkbaar) uit dun cederhout, wat vaak in een kistje sigaren verpakt wordt vanwege de geur. Dus op zoek naar een sigarenroker....

Laddertjes

Laddertjes, bijvoorbeeld aan seinpalen, kunnen we maken uit naaigaren, wat we bewerken met houtlijm. Na drogen is dat materiaal hard en stevig genoeg.

Schroefjes

Bij het onderhoud van locs e.d. komt het nogal eens voor dat de piepkleine schroefjes of boutjes op de grond vallen en dan niet of nauwelijks weer te vinden zijn.
Lijm een magneet (bijv. met siliconenkit) in een stukje pvc-pijp van ongeveer 12 mm diameter en ongeveer acht cm lang. Het pijpje helemaal vullen met lijm. Bij de demontage van het materieel kunnen we nu de kleine schroefjes of boutjes op het pvc-pijpje "plakken" en raken ze niet meer zoek.
Eventueel kunnen we het pvc-pijpje rechtop in een vierkant plankje monteren, waarin een gat geboord is, waar het pijpje strak in past.

Vloerbedekking

Zorg er voor dat op de werkplek lichtgekleurde (bijv. wit of geel) en gladde vloerbedekking zoals zeil of Novylon ligt. Wanneer er dan onverhoopt klein materiaal op de grond terechtkomt, vinden we het veel gemakkelijker weer.

Zaagsel

Zaagsel, bij voorkeur fijn materiaal van bijvoorbeeld MDF, kunnen we met onverdunde houtlijm mengen. De kneedbare massa die zo verkregen wordt, is uitstekend geschikt om (foutief geboorde) gaatjes in hout te vullen.

Krassen in transparante (doorzichtige) kunststof verwijderen

Wanneer we last hebben van krasjes in transparante kunststof, kunnen we het vaak weer redelijk tot goed glad krijgen met "Displex". Bij het polijsten van het display van een mobieltje, en voor het kunststof "glas" van een horloge voldeed dit middel prima. Ook voor het verwijderen van krasjes uit ramen van modelspoor-locs en rijtuigen is het prima te gebruiken. Daarbij wel zorgen dat de omgeving van het raam zorgvuldig afgeplakt is, anders bestaat de kans dat de afwerklaag van het materieel beschadigd wordt. Het bestelnummer bij Conrad is: 1560588 - 8J.

Wissels ballasten

Hiervoor kunnen we een handigheid van Mathias18 (gebruiker van het BNLS-forum) toepassen. Bij het leggen van een wissel plakken we wat schilderstape onder het wissel, zodanig dus dat na het leggen de klevende laag tussen de bielzen uitkomt. Ballastkorrels hechten dan tussen de bielzen. Wel ervoor zorgen dat het wissel goed gangbaar blijft, dus direct testen en overtollige/hinderlijke korrels verwijderen met bijvoorbeeld een pincet.

Bevestigen van bedrading onder de modelspoorbaan

Een tip voor draadbevestiging. Er wordt echter afvalmateriaal voor gebruikt dat waarschijnlijk niet algemeen beschikbaar is. Dus of het bij ons in de buurt beschikbaar is, is niet zeker. Bij het aanleggen van sierbestrating door hoveniers, worden de aangeleverde stenen verpakt aangeleverd en tegen beschadiging beschermd door een soort golfkarton uit kunststof. Dat materiaal bevat een aantal holle kanaaltjes naast elkaar, tussen twee lagen vlak materiaal. Daarvan kunnen we strookjes van de gewenste afmeting afknippen en onder de baan plakken. Na droging van de lijm voeren we de draadjes door de kanaaltjes. Perfecte toepassing van een afvalproduct dat anders in de afvalbak belandt.

Rails schoonmaken

Viltje van de railsreinigingswagen versleten? Bij de bouwmarkt kopen we goedkoop een aantal nieuwe.

Het roeren van verf

Het roeren van een bus(je) verf kan het beste op de volgende manier gedaan worden:
Neem een platte houten spatel (zoals die in de bouwmarkten vaak bij de kassa liggen). Doop de spatel helemaal in de verf tot we de bodem raken. Daarna schrapen we met de spatel over de bodem, terwijl we "achtjes" draaien met de spatel. Ondertussen verdraaien we de verfbus telkens een klein stukje (zie: tekening 01). Het is de bedoeling dat we met de spatel vanaf de zijkant van de bus tot net voorbij het midden komt. Door deze roerbeweging, in combinatie met het verdraaien van de bus, bereiken we dat de hele bodem van de bus goed geraakt wordt, zodat alle bezinksel opgewerveld wordt. Hiermee gaan we door tot er geen dikke drab meer aan de spatel blijft hangen. Daarna de verf nog even op de gewone wijze omroeren. Wanneer we op bovenstaande wijze roeren, vermengen de vulstoffen zich uitstekend met het oplosmiddel, en heeft de verf een homogene samenstelling.

Roeren 01.png
Afbeelding: 01
Wijze van roeren
(de grote cirkel stelt de verfbus voor)
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Bij heel kleine busjes verf gebruiken we als spatel bijv. een plat "stokje" uit een ijsco. Knip, zaag of snij de ronde zijde er vanaf, zodat er een platte onderkant aan het stokje zit, zodat we de bodem goed raken. Gebruik voor het roeren nooit ronde voorwerpen zoals een sateprikker, want door de ronde vorm wervelen de vulstoffen van de verf, die op de bodem liggen, niet voldoende op en duurt het een eeuwigheid voor de verf echt goed gemengd is.

Een paar andere mogelijkheden staan hieronder, maar dan gaat het om kunststoffen roer"houtjes". Bij acrylverven en verven die verdund zijn met terpentijn zal er met de uit kunststof bestaande roer"houtjes" niets gebeuren, maar. . .

Let-op.jpg
  LET OP
Pas op met verf waarin thinner als oplosmiddel zit! Die thinner kan het kunststoffen roer"houtje" oplossen!.

Voor het omroeren van heel kleine busjes verf kunnen we ook gebruik maken van de plastic roer"houtjes" die voor koffie uit de automaat ter beschikking worden gesteld. Die zijn weliswaar rond van onderen, maar de gaatjes erin zorgen voor de broodnodige werveling. Door nu de onderkant recht af te knippen/zagen/snijden, hebben we een prima geschikt roer"houtje".

Een andere mogelijkheid is om de kleine plastic "lepeltjes", die bijv. bij slaatjes uit de supermarkt zitten, voor het omroeren van heel kleine busjes verf te gebruiken.

Tip: restverwerking

Overgebleven kleine stukjes spoorstaaf, bijvoorbeeld bij gebruik van flexrails, die worden ingekort, kunnen goed worden hergebruikt voor nuttige details in de scenery. In werkelijkheid gebeurde dit ook, met versleten spoorstaven bijvoorbeeld.

  • Toepassing als hekwerk langs het spoor. Zaag de stukjes op maat. Voor schaal H0: 16 mm, voor schaal N: 8 mm lang. Zet met een viltstift twee puntjes op 2 en 8 mm van een uiteinde. Boor op die plaatsen gaatjes van, bijvoorbeeld, 0,4 mm. Rijg de paaltjes aan een metaaldraad met dikte 0,4 mm. Daar, waar het hekwerk moet komen, wordt een potloodlijn op de ondergrond geplaatst. Op 2 cm van elkaar worden gaatjes geboord ter dikte van de spoorstaaf. Daarin wordt steeds een stukje staaf vastgelijmd (houtlijm/zaagselmengsel). Uiteindelijk wordt een rijtje paaltjes voor een hekwerk verkregen, waarin de draad aan de uiteinden met een klein druppeltje secondenlijm wordt vastgezet. Op deze manier verkrijgen we uit het afval bijna gratis een leuk stukje scenery;
  • Gebruik als paal voor borden, bijvoorbeeld voor een Andreaskruis bij een landelijke onbewaakte overweg;
  • Toepassing als (brug)leuning. Als boven, maar gebruik iets dikker draad, en buig tenslotte de uiteinden iets rond;
  • Toepassing voor een stootjuk. Een voorbeeld wordt beschreven in een verslag op het forum (zie: "Meer informatie").
Tunnel Dick (2).jpg Stootjuk02.jpg
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Brugleuning boven tunnelportaal Stootjukken van restmateriaal
Foto gemaakt door: René Müller Foto gemaakt door: Mark Vermeulen

Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over een Nederlands stootblok (schaal H0)Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 20 sep 2023 11:27 (CET)