Persoonlijke instellingen

Rails inkorten

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Inkorten van rechte rails

Voor het inkorten van de rails kunnen we een handig hulpmiddel maken van een paar afvalstukken plaatmateriaal en een stukje lat. Het kleinste stuk plaat wordt met behulp van vier bolkopschroeven, een viertal kunststofringen en een viertal afstandbussen op de grotere plaat gemonteerd (de ringen zitten tussen de kop van de schroef en de afstandbus). Tussen de afstandbussen en de plaat zorgen voor ongeveer 0,1 mm ruimte, zodat de kleine plaat gemakkelijk te verschuiven is. In het stuk lat zagen we een paar sleuven waar de spoorstaven in passen. Het stuk lat wordt zuiver haaks op de bewegingsrichting van de plaat gemonteerd.

Zaaghulp.gif
Afbeelding: 01
Het hulpstuk
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

De Dremel 400 heeft een bijgeleverd cirkelsnijhulpstuk. Het kunststofgedeelte daarvan - waar de Dremel in komt - van dat hulpstuk afhalen. Daarna een haaks stuk metaal met een gat erin voor doorvoer van de spankop maken en daaraan het kunsstof gedeelte met twee schroeven (of "zelftappers") monteren. Dit geheel wordt op de grote plaat gemonteerd, waarbij de slijpschijf zuiver haaks op de kleine plaat staat.

Inkorten van bogen

Voor het inkorten van bogen, zijn op drie plaatsen een gaatje in de lat geboord. Hierin kunnen twee schroeven (of "zelftappers") gedraaid worden. Door het meest rechtse gat te gebruiken, en één van de linker gaten, kunnen we kiezen hoe we een linker- of rechterboog willen vastzetten op de lat. Het klemmen van de bogen kunnen we doen met twee stukjes roerstok (zo'n latje wat bij een blik verf geleverd wordt). Hierin wordt in het midden een gaatje geboord waar de schroef doorheen gaat. De schoef draait u, tussen de bielzen door, in de plaat.
Door tussen beide geplastificeerde platen een beetje Teflon-spray aan te brengen (even met een stukje doek goed verdelen), schuift de plaat zeer soepel heen en weer.
Vergeet ook niet de afstandbusjes, die om de schroeven zitten, te voorzien van een beetje teflonspray.

Na het zagen even de kopse kanten van de spoorstaven afbramen met een zoetvijltje. Daarbij zijn de bovenzijde en de binnenzijde van de koppen van de spoorstaven het belangrijkst. De las moet straks goed glad zijn, zodat de wielen soepel de las kunnen passeren. Attentie: let bij het maken van de meldsecties goed op kleine braampjes aan de kopse kanten van de spoorstaaf, want die kunnen kortsluiting van de las veroorzaken, en dan krijgen we geen melding.

PS.
Mochten we niet in het bezit zijn van een Dremel 400, maar van een "gewone" Dremel, dan zouden we met enige handigheid de Dremel m.b.v. slangklemmen op een metalen steun kunnen monteren.

Let-op.jpg
LET OP
Zeer belangrijk: draag beschermende handschoenen en bescherm de ogen!

Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 8 sep 2023 9:35 (CET)