Persoonlijke instellingen

Schilderen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Dit is een verzameling van vele topics op het BNLS-forum met als onderwerp schilderen. Het gaat niet over rollend materieel omdat het met de hand schilderen daarvan niet tot een bevredigend eindresultaat leidt. Veel beter is het om rollend materieel te spuiten.

De voorbereiding

Voorwaarde voor een goed eindresultaat is dat het materiaal goed wordt ontvet. Bij kunststoffen of metalen is daarvoor water met daarin een scheutje ammonia te gebruiken. Ook met wasbenzine is het materiaal prima te ontvetten. Gebruik nooit terpentijn, want dat laat een vettige aanslag achter!

Laat na het ontvetten het materiaal goed drogen. Draag bij het ontvetten en schilderen katoenen handschoenen om te voorkomen dat er weer vette vingerafdrukken op het werkstuk ontstaan. Voor aanvang de verf heel goed roeren want de meeste 'kleurstof' (de pigmenten) ligt altijd op de bodem van het potje.

Kwasten

De driehoekige penseeltjes (blauw handvat) van Revell worden aangeraden. Deze gaan bij juist gebruik 10 keer langer mee en werken veel fijner, nooit meer frustratie vanwege springerige haren en het werkt veel nauwkeuriger. Echter de penselen wel goed verzorgen; platleggen of omgekeerd rechtop zetten, afspoelen na gebruik met water, schoonwrijven op een stukje keukenpapier (wit, dan is meteen te zien of het water wat er af komt schoon is) en regelmatig inwrijven op een stuk witte zeep en uitspoelen, daar blijven de haren zacht van. Penselen van marterhaar voldoen ook heel goed.

Zorg er verder voor dat de penselen gebruikt voor acryl NOOIT ook worden gebruikt voor enamels zoals Revell en Humbrol en andersom ook niet, want zeker van enamel naar acryl met dezelfde kwast is de kans op oplosmiddelen in de acrylverf heel groot en dan is de verf zo goed als onbruikbaar.

Let-op.jpg
  LET OP
Pas op met wasbenzine. Brandgevaar!
Pas op met ammonia. Schadelijk voor de luchtwegen en kans op verwondingen van de huid!
Zorg voor voldoende ventilatie en draag beschermende rubberen handschoenen.

Enamel- of Acrylverf?

De milieuvriendelijkere acrylverf kunt met water worden verdund. Opletten met kalkhoudend ("hard") water hebt, dan is het verstandig om gedistilleerd water (of demiwater) te gebruiken, omdat er anders kans is op kalkafzetting in de verf, met kleurverschillen tot resultaat. Na gebruik kunnen de penseeltjes heel simpel met water worden schoongemaakt. Meestal wordt aangeraden om bij gebruik van acrylverf eerst het kunststof in de primer te zetten. Bij Revell Aqua is (naar de ervaringen van een gebruiker) geen primer nodig.

Enamelverf moet verdund worden met wasbenzine en is dus minder milieuvriendelijk. Het kan ook wel met terpentijn, maar terpentijn is vettig. Daardoor bestaat de kans dat de verf minder goed aan het kunststof hecht.

Over het algemeen is het zo dat dunnere verf wat beter vloeit. De ene persoon kan beter overweg met hele dunne verf dan de ander. Het is puur persoonlijk, uitproberen dus. Begin in ieder geval niet op een duur model, maar pak er eens een sloophuisje bij en ga met wat kleuren aan de slag.

Laser cut modellen

Laser cut modellen bestaan uit karton of hout. Dit is met alle acrylverven te behandelen. Kunstschilderverven van 'Oud Holland new masters acrylics', 'Van Gogh' en 'Rembrandt' van Talens, en/of 'Revell Aqua' voldoen prima. Mocht met sterk verdunde verf gewerkt worden, of met alcohol-en-inkt, dan moeten beide kanten worden behandeld om te voorkomen dat het materiaal krom trekt.

Houten laser cut-materiaal kunt worden voorbehandeld met 1:1 verdunde verf en daarna het hout met een tweede laag op kleur brengen. Verdunnen maakt dat de verf mooi in het hout trekt. Wanneer het oppervlak later wordt opschuurt met staalwol of iets dergelijks, dan krijgt het materiaal een mooi verweerd uiterlijk. Onverdund schilderen gaat ook prima. Dit zal met andere merken op waterbasis waarschijnlijk ook goed gaan. Even testen op een stukje restmateriaal.

Kunststof gebouwen

Huisjes worden in de witte primer van Tamiya gezet. De deuren en ramen worden later pas erin gezet. Dat is handig, aangezien de kozijnen dan wit blijven, of een andere kleur naar keuze.

E11.02.04-02.JPG
Afbeelding: 01
Schilderen van een gebouw
Foto gemaakt door: Simon Stenneberg

Beschilder daarna het dak en de muren met acrylverf van bijvoorbeeld Vallejo. Afhankelijk van het model kan verf gemengd worden voor de steenkleur. Vervolgens gaat er een wash overheen, met een donkergrijze kleur voor de vervuiling en 'schaduw'. Als laatst worden zowel het dak als de muren 'gedrybrusht' met een lichtere kleur (voeg wat wit aan de kleur van muur en dak toe) voor de highlights. Schilder de deuren apart voordat ze worden gelijmd. Door het washen en drybrushen komen de details beter uit en lijkt het model meer doorleefd. Als verf is ook de 'ArtDeco' verven van Vallejo te gebruiken. Model Color heeft goede kant en klare steenkleuren.

Muren kunt worden geschilderd met Humbrol 110, of met een mengsel van Humbrol 70 en Humbrol 63 (1:1). Daarna kunnen de muren worden ingewassen met verdunde Oost-Indische inkt. Ook Vallejo acrylverf geeft een goed resultaat op muren. Het is volledig met water verdunbaar, er is mooi dekkend mee te schilderen en het kan vrijwel streeploos opdrogen. Ook is het een ideale verf om mee te verweren. Mooie matte uitvoering. Glanzende delen vernissen met Tamiya X-22.

Schilderen met Tamiya acrylic verven is een andere tak van sport dan met Humbrol verf. Het is even wennen aan de andere verfeigenschappen.

Gips

Bergen van gips

Dep de verf er meteen weer af nadat van gips gemaakte bergen zijn geschilderd, er blijft dan verf achter in de plooien, hoekjes en gaatjes in het gips. Door verschillende kleuren te gebruiken en door meer en minder te deppen, ontstaat dan op den duur vanzelf het gewenste resultaat. Kwestie van doorgaan.

Tunnelportalen

Wanneer hiervoor de verf van Anita Decor wordt gebruikt, ontstaat een mooi natuurlijk effect. Eerst het gips onverdund verven met de kleur lava grijsbruin. Wanneer die laag goed droog is, een erg met water verdunde laag zwart aanbrengen zodat dit goed in de groeven en gleuven loopt. Hierdoor ontstaat een dieptewerking. Beng nadat de zwarte verf gedroogd is, met een stugge kortharige kwast een mengsel van wit en zwart aan, zodat het materiaal een mooie granietgrijze kleur krijgt. De kwast telkens bijna droogmaken met een doek. Behandel daarna het gips met de kwast, zodat de voorste delen van het gips worden opgekleurd. Na droging ontstaat een perfect resultaat.

Karst-01.jpg
Afbeelding: 02
Schilderen van de spoorstaven
Foto gemaakt door: Karst Drenth

Rails

De spoorstaven kunnen worden behandeld met Tamiya XF64 of Revell Aqua Rost nr. 83. Strijk dit zodanig langs de spoorstaven dat de koppen van de bouten en de railstoelen onder de spoorstaven ook geraakt worden. Gebruik hiervoor een dun penseeltje en breng de verf onverdund op. Houd het penseeltje onder een hoek van ongeveer 35° met de ondergrond. Gebruik de Rusty Rails Painter & trade (zie: hieronder, bij Meer informatie').

Bielzen

Bielzen kunnen worden behandeld met sterk verdunde Anita Decor 'donker roest', of met mat zwart, afhankelijk wat uitgebeeld moet worden. Gebruik een kwast die ruim tussen de rails past, net zo vaak herhalen tot de juiste tint is bereikt.

De juiste volgorde is; spoorstaven schilderen, daarna de bielzen en als laatste ballast aanbrengen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Hier is ook informatie over schilderen te vinden
Rails schilderen
Externe websites:
Meer over schilderen
Verf
Valleo verf
Verf
Verf
Verf


Bronnen

ReferentiesHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 9 apr 2023 10:52 (CET)