Persoonlijke instellingen

Snijden

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Inleiding

Bij het snijden is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dat we een stabiele en vlakke ondergrond hebben, en leg daar een snijmat op. Een scherp mes is eveneens onontbeerlijk. Gebruik liever geen stanleymes, daar het snijvlak daarvan vrij dik is. Veel beter is het om met scalpels te werken.

Polystyreen

Snijden van polystyreenstrips

In één keer snijden is sterk af te raden. Met de v-vorm van de mes-snede drukken we de lineaal weg, door de kracht die we op het mes zetten. Wanneer we dan scheef gaan, gaan we meteen ook goed scheef. Of het mes blijft halverwege steken, omdat we zo hard drukken, dat het in de tafel snijdt.

Snijmat.jpg
Afbeelding: 01
Snijmat
Foto gemaakt door: Modelbouwwerk
 

Gewoon de eerste keer met het mes heel langzaam, met weinig druk, langs de liniaal halen en dan vooral goed opletten dat we mooi recht langs de liniaal snijden, gelijkmatig snijden, en dat we het mes goed haaks op het polystyreen houden. Bij de volgende snedes ook niet teveel druk zetten. Het materiaal trekt daardoor alle kanten op. Ga dus geduldig te werk.

Haaks afsnijden van polystyreenstrips

Bij het haaks afsnijden van smalle stripjes, kunnen we er het beste een aantal afsnijden en deze met plakband aan elkaar te plakken, die allemaal recht afsnijden en steeds een beetje vijlen/snijden om op de juiste maat uit te komen en vooral ook controleren met de winkelhaak of het nog steeds een rechte hoek is.

Snijden van gedeelten van cirkels

Dit gaat heel goed met een snijpasser. Hebben we die niet, dan is er altijd nog de aloude figuurzaag. Polystyreen is namelijk heel goed te zagen, wanneer we een zaagblad gebruiken met fijne tanden (bijvoorbeeld de zwarte, voor metaal). De figuurzaag is vooral bruikbaar wanneer we dik polystyreen hebben, maar ook dunne plaat is goed te doen. Het enige waar we op moeten letten, is dat we rustig en voorzichtig zagen, zodat het zaagblad niet warm wordt (en dat we aan de goeie kant van de lijn zagen). Hitte laat het polystyreen namelijk smelten, en dat is ongewenst en geeft onnauwkeurig werk.

Raampjes

X-acto.gif
Afbeelding: 02
Setje X-acto messen
Bron: Conrad.nl

Om een raampje makkelijk uit te snijden gaan we als volgt te werk: snij eerst licht (dus weinig kracht op het mes uitoefenen) in de contouren van het raam (niet geheel door het kunststof heen snijden dus, en uiteraard langs een stalen lineaal) en maak vervolgens twee kruislingse inkepingen in het raam. De vier hoekjes die zo ontstaan, laten zich makkelijk omvouwen, en breken op de rechte lijnen van het raam af.

Let-op.jpg
  LET OP
Zeer belangrijk: draag beschermende handschoenen bij het snijden!

Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Setje scalpels.
Snijmatten.
Snijpasser (cirkelsnijder).
Stalen linialen.


BronnenHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 10 sep 2023 9:51 (CET)