Persoonlijke instellingen

RC-voertuigen in schaal H0

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Bron: Mancave.Conrad.nl - Bewerkt door Fred Eikelboom


Inleiding

Op de modelspoorbaan kunnen auto's, bussen en vrachtauto's, oftewel de miniatuurvoertuigen, ook op afstand bestuurd worden. Dit artikel gaat over het inbouwen van RC-apparatuur in miniatuurvoertuigen op de modelbaan, zodat deze op afstand bestuurd kunnen worden.

Informatie op Mancave

Op Mancave verscheen begin 2012 onderstaand artikel:

RC-voertuigen in schaal H0

H0-RC-Truck-01.jpg
Afbeelding: 01
RC-truck met elektronica
Bron: Mancave.Conrad.nl

Modelspoorliefhebbers besteden vaak zoveel aandacht aan het maken van een zo mooi en uniek mogelijke modelbaan, dat het gewoon zonde is om daar vervolgens kant-en-klare radiografische 1:87-voertuigen overheen te laten rijden. Niet doen dus, maar gewoon lekker zelf maken! Mancave helpt je op weg. Filmpje op YouTube
Afhankelijk van de keuzes die u maakt, kunt u dit project zo moeilijk maken als u zelf wilt. Welk voertuig kiest u, welke functies wilt u hem meegeven, allemaal vragen die uiteindelijk van invloed zijn op het bouwproces.

H0-Aandrijfset-01.jpg
Afbeelding: 02
Aandrijfset, om in te bouwen in uw schaal H0-voertuig
Bron: Mancave.Conrad.nl

Het volgende hebt u hoe dan ook nodig:

In deze post gaan we alleen in op het RC-gedeelte, maar als u écht de totaalervaring wilt, maakt u ook het hele voertuig zelf. Dat deed Sjors eerder al met Hot Wheels, maar in dit geval kiest u natuurlijk voor een schaal van 1:87, dé schaalverhouding voor modelspoor.

Slopen

Als beginner is het allemaal al uitdagend genoeg om de onderdelen goed weg te werken in uw voertuig. Dus maak het uzelf nét iets gemakkelijker en kies verstandig. Wat te denken van een bus of vrachtwagen; die zijn van zichzelf al groter. Bovendien kunt u bij een bus het interieur er eventueel permanent uitslopen, zodat u nog meer ruimte overhoudt voor de onderdelen. En slopen, dat moet u toch. Nou ja, met beleid dan, want de eerste stap is het demonteren van de auto. Op het RCGroups-forum laat djdavies83 precies zien hoe hij een 1:87 Mercedes 303 Coach heeft omgebouwd tot H0-RC-wagen.

Coach-H0-Conrad-01.jpg
Afbeelding: 03
Schaal H0-Coach van Conrad
Bron: Mancave.Conrad.nl

Ruimte

Dan is het vervolgens een kwestie van knutselen en creatief omgaan met de ruimte die u heeft. De elektromotor moet worden gemonteerd, de besturing geregeld… Het mechanische gedeelte is op zich helemaal zo moeilijk niet, maar zoals gezegd kan het een behoorlijke uitdaging zijn om alles netjes weg te werken. Regelmatig zult u erachter komen dat dingen niet goed passen; dan moet u onderdelen 'bewerken'. Zo zult u vaak aanpassingen moeten doen, om ruimte te maken voor de sturende wielen. Soms moeten er zelfs onderdelen compleet vervangen worden, om het geheel goed passend en werkend te maken.

Verlichting

Rc-truck-H0-met-LEDs-01.jpg
Afbeelding: 04
Maak uw 1:87-voertuig realistischer met leds
Bron: Mancave.Conrad.nl

En het kan allemaal nog veel uitgebreider. Wat te denken van het inbouwen van verlichting door middel van leds, waarvan de dunne draadverbindingen natuurlijk ook weer netjes weggewerkt moeten worden. Geduld en een vaste hand zijn dan ook absolute must-haves voor deze hobby. En als u ervoor kiest om bijvoorbeeld een graafmachine te maken, krijgt u met nog meer functies te maken (kijk maar eens naar de 'Blog 't Zelf'-post van Jeagermeister, over zijn Bruder RC-graafmachine).

Op de Mancave-site stond het volgende: "Waarom de 1:87-graafmachine uit onderstaand filmpje 'Bagger' wordt genoemd is voor ons een raadsel."
Noot van de redactie: blijkt dat Bagger gewoon het Duitse woord voor dit soort machine('s) te zijn!

Wie wat meer gedetailleerde informatie wil, kan terecht op de site van 1op87. Daar vind u uitgebreide informatie en een aantal mooie how-to's. Goed voor uren lees- en bouwplezier!


Meer informatie

Encyclopedie:
Informatie over o.a. het inbouwen van verlichting.
Bushalte/benzinestation
Bushalte/benzinestation
Externe websites:
Uitgebreide informatie en een aantal mooie how-to's.
Webshop.
Mancave Conrad. rc-voertuigen bouwen voor h0-modelspoor.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 3 feb 2023 15:14 (CEST)