Persoonlijke instellingen

Kitbashing en scratchbuilding modelbouwtechnieken

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Waar veel Europese modelspoorbanen voorzien worden van gebouwen uit standaard modelbouwpakketten van de bekende merken als Kibri en Faller, kiezen veel Amerikanen voor een wat meer individuele aanpak. De modelbaan moet daarbij een unieke "look-and-feel" krijgen.

Technieken

Om de unieke "look-and-feel" te verkrijgen zijn een tweetal basistechnieken in gebruik:

  • Kitbashing, ook wel model-bashing genoemd;
  • Scratchbuilding.

Kitbashing of model-bashing

Hierbij wordt gebruik gemaakt van bestaande bouwpakketten. Men gebruikt weliswaar de onderdelen van deze pakketten, maar combineert deze tot compleet nieuwe bouwwerkjes. Soms versnijdt men muurdelen, omdat men enkel geïnteresseerd is in bepaalde delen ervan, soms snijdt men delen van een muur weg, omdat men maar een deel wil gebruiken. Het versnijden en assembleren van delen uit bestaande bouwpakketten maakt het mogelijk om in relatief korte tijd een volledig uniek modelgebouw te fabriceren.

Zie voor een beschrijving van deze bouwmethode de artikelen "Kitbashing, een voorbeeld" en "Ombouwen van bestaande kits".

Scratchbuilding

Bij scratchbuilding gaat men uit van het werken met ruwe materialen. Op basis van een bouwtekening of een foto, wordt een gebouw op schaal nagebouwd. Hiervoor kunnen verschillende materialen gebruikt worden: polystyreenplaten, hout, acryl of Perspex, klei, metaal (messing of fosforbrons), polymeren, karton, papier maché enz. Het is daarbij overigens helemaal niet nodig om alle onderdelen uit ruwe materialen te maken. Voor deuren en ramen kan men zonder bezwaar de bestaande verbouwen.

TAW-20.jpg TAW-21.png
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
kant-en-klaar raam Zelfbouw raam
Bron: mylargescale.com Bron: Chuck Doan

Dat met deze aanpak werkelijk fantastische resultaten zijn te bereiken, bewijst wel de onderstaande foto:

TAW-22.jpg
Afbeelding: 03
Schroot en andere rommel
Bron: Chuck Doan

Een andere techniek om bijna "echt" lijkende gebouwen te maken, is het gebruik van een harde keramische gips. Clint Crow bijvoorbeeld, gebruikt daarvoor "Fine Hydrocal", een materiaal dat in Europa tamelijk moeilijk verkrijgbaar is. Het resultaat is werkelijk fenomenaal. Vergelijk onderstaande foto's van het origineel, en van het schaalmodel.

TAW-23.jpg
Afbeelding: 04
Graansilo 1:1
Bron: Clint Crow


TAW-24.jpg
Afbeelding: 05
Graansilo 1:87
Bron: Clint Crow

"Fine Hydrocal" is een keramisch gips dat verkrijgbaar is als gietpoeder. Dit poeder kunnen we aanlengen met water tot een soort yoghurtachtige brei. Hiermee worden rubbermallen gevuld. Clint Crow heeft voor zijn modellen stukken muur met de hand gesneden en ingekerfd als basis voor zijn mallen. Niet alle bouwsels zijn zo complex als bovenstaand object. Deze eenvoudige brandweerkazerne zou goed op een Nederlandse modelspoorbaan passen:

TAW-25.jpg
Afbeelding: 06
Brandweerkazerne
Bron: Clint Crow

Naast het Hydrocal, bestaat er een keur aan keramische gietpoeders. Sommige worden aangelengd met water, andere met acrylverf op waterbasis. Zie voor meer informatie het artikel "Gietvormen en gietmaterialen".


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over de zuivelfabriek.
Externe websites:
Amerikaanse voorbeelden.
Amerikaans.
Amerikaans forum voor grote schalen:
Amerikaans.
Diversen
Amerikaans Modelspoor Magazine.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 21 sep 2023 10:43 (CET)