Persoonlijke instellingen

Ombouwen van bestaande kits

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Vincent Scholtze en Frodo Weidema - Bewerkt door Hans van de Burgt


Dit artikel behandelt het Ombouwen van bestaande kits

Een modelbaan naar Nederlands voorbeeld bouwen betekent veel improvisatietalent. Het doorbladeren van alle catalogi van de "huisjesfabrikanten" leert dat er niet echt veel Hollandse modellen kant-en-klaar te koop zijn. Zelf bouwen is een optie, maar ook het ombouwen van bouwkits die eigenlijk geen Nederlands voorbeeld hebben kan tot leuke resultaten leiden.

VS-06.jpg
Afbeelding: 01
Een rijtje huizen gemaakt met Amerikaanse bouwkits
Foto gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Wij zochten onze modellen in de Amerikaanse hoek, en met succes. De kits van Walthers en DPM ("Design Preservation Models") zijn met geringe veranderingen om te vormen. Zelfs de Amerikaanse woonhuizen, zoals DPM die uitbrengt, bleken een goed uitgangspunt te zijn voor een Nederlands straatje ergens in de grote stad. Het bespaart ons de, soms eindeloos lang durende, zelfbouw. Heel veel ornamenten zijn al aanwezig in de gevels van deze huizen. Wanneer we die om te beginnen niet groen of geel, maar wit schilderen is er al een begin gemaakt met een Nederlands pandje. Maar laten we bij het begin beginnen....

De bouwkits van DPM bestaan uit complete wanden waarin alles al is verwerkt. Raamstijlen, kozijnen en vensterbanken zijn er al in meegegoten en hoeven dus alleen nog maar geschilderd te worden. Verder leveren ze er gewoon een plastic plaatje en wat stripjes bij, waarmee we met wat zelfwerkzaamheid het (platte) dak in elkaar mogen plakken. De kits wijken dus duidelijk af van wat hier in Europa te koop is: niet alles is voorgekauwd. Gelukkig gebruikt DPM een kunststof dat zich goed laat verlijmen met gewone plasticlijm, zodat verbouwingen goed realiseerbaar zijn.

Uit de twee aangeschafte huizen van DPM zijn er drie gemaakt. Het hoekpand is ontstaan uit de zij- en achtergevels van DPM pakket #104 (zie: foto 02). Om deze gevels op de gewenste maat te krijgen, is zagen hier de enige oplossing, want het DPM plastic is vijf mm dik. Met een mesje beginnen we hierin niet veel.

VS-07.jpg VS-08.jpg
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Bouwkit nr. #104 van DPM Bouwkit nr. #120 van DPM
Foto gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema Foto gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Op de onderstaande tekening (zie: tekening 04) is te zien dat van de oorspronkelijke gevel niet veel is overgebleven. Eén rij ramen werd verzaagd tot schuine hoek, waarin ook de ingang van het café is gevestigd. Bovenop de tweede etage is nog een geveltje gemaakt met "Slaters'" steentjesplaat ("plasticard" o.a. verkrijgbaar bij GM&S) en "Evergreen"-strip. De gehele begane grond van de DPM-gevel is verwijderd, omdat die niet bruikbaar was. Hier is in zelfbouw een nieuwe situatie gemaakt met het café en een deur voor de bewoners van de eerste en tweede etage.

Plastic ornamenten

De gebruikte zijgevels van de Amerikaanse bouwset waren verder niet voorzien van ornamenten en dergelijke. Om toch een Nederlandse uitstraling aan het geheel te geven, zijn er diverse plastic-stripjes op gelijmd (zie: tekening 06) om de versieringen weer te geven die zo kenmerkend zijn voor dit soort panden van omstreeks 1900.

VS-09.jpg
Afbeelding: 04
Voorgevel en zijgevels
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Een ornament boven een raam bijvoorbeeld, bestaat uit niets meer dan een rechthoekje dun plastic met daarop weer een kleiner rechthoekje gelijmd. Op die manier ontstaat reliëf en is het resultaat al snel net echt. Met wat stukken polystyreen met de juiste hoek worden vervolgens de losse wanden weer aan elkaar geplakt. Een op een vel papier geschetste plattegrond van het huis kan tijdens het lijmen van dienst zijn om alles haaks vast te zetten.

Een grondplaat vinden wij overbodig; stoepen en tuintjes worden op de modelbaan zelf aangebracht en niet aan het huis. Als vervolgens alles op zijn plaats zit en alle kiertjes zoveel mogelijk zijn dichtgesmeerd met "putty" (plasticplamuur van bv. Revell of Tamiya) is het schilderwerk aan de beurt. Eerst krijgt een dergelijk bouwsel altijd een laag grondverf uit een goedkope HEMA-spuitbus. Dan is goed te zien waar nog het een-en-ander geschuurd en geplamuurd moet worden. De uiteindelijke afwerking gebeurt dan met de airbrush voor de baksteenkleur en een paar avonden verfplezier om alle ornamenten, speklagen en kozijnen in de juiste kleur te schilderen.

VS-10.jpg
Afbeelding: 05
De constructie van de gevel
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Het huis is dan natuurlijk nog niet af. Er moet nog transparant plastic achter de raamopeningen gelijmd worden waarachter dan weer gordijnen verschijnen. Ook hier verschillen de DPM-kits met die van de Europese merken. Er is een plaat "glas" bijgeleverd, die zelf in stukjes en beetjes gesneden en -geplakt moet worden en de vrolijke, kant-en-klaar gedrukte gordijn-imitaties zijn (gelukkig) niet bijgeleverd. In dit geval zijn ze gemaakt van een in laagjes gesplitste papieren zakdoek. Door dat heel dunne papier een paar keer te vouwen en tussen de vingers te rollen ontstaan vanzelf wat plooien die het velletje wat meer op vitrage laten lijken. Vervolgens met een kloddertje houtlijm achter het venster lijmen. Daar waar de vitrage niet- of maar half wordt geplaatst, kunnen we door het venster naar binnen kijken.

Het is raadzaam in dergelijke gevallen de huisjes van een interieur te voorzien. Dat hoeft maar te bestaan uit een paar vloertjes en wat tussenmuren (zie: foto 07). Even snel donkergrijs schilderen en we zijn klaar. Op die manier voorkomen we "inkijk" dwars door het huis heen. Aan de binnenkant van het raam kan ook nog een vensterbank geplakt worden met bijvoorbeeld wat bloempotten met geraniums of ander groen. Om al deze zaken een beetje gemakkelijk aan te brengen wordt een gebouw maar voor ¾ deel in elkaar gezet. Eén zijwand wordt apart gehouden en pas als alles klaar is tegen het huis gelijmd.

Het dak op

De dakconstructie van dit hoekhuis en ook de daken van de andere pandjes werden eerst van papier als voorbeeldje gesneden en gevouwen. Op die manier voorkomen we dat het mes gezet wordt in de dure dakpanplaten van Vollmer en KiBri om vervolgens te ontdekken dat we vijf mm tekort komen. Het mag duidelijk zijn: er zijn al heel wat stukken dak richting vuilnisbak geschoven voordat dit idee ontstond. Dat geldt ook voor de dakkapellen. Die werden met veel passen en meten, weggooien en opnieuw snijden op het dak gelijmd.

VS-11.jpg VS-12.jpg
Afbeelding: 06 Afbeelding: 07
De dakconstructie Het huis in aanbouw met daarnaast het nog in te bouwen interieur
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema Foto gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

Bij zulke moeilijke constructies, zoals een dak, is het haast onvermijdelijk dat er kieren en naden ontstaan. Dat is niet zo erg; met wat plasticstrip en dunne reepjes aluminiumfolie kunnen alle naden gedicht worden en ontstaan meteen alle loodranden die nodig zijn om de onderliggende verdiepingen tegen het hemelwater te beschermen. Vergeet ook niet de regengoten en -pijpen aan te brengen en een grote verscheidenheid aan schoorstenen, afvoerpijpjes, dakramen en alles wat op het dak te vinden is. Op de modelbaan kijken we meestal bovenop de daken, het is dus belangrijk om hier zoveel mogelijk te detailleren.

VS-13.jpg
Afbeelding: 08
Aan DPM-kit #120 werd behalve een schuin dak niets veranderd.
Met wat aangepaste kleurtjes ontstaat zo al snel een pandje wat in een Nederlandse stad niet zou misstaan
Tekening gemaakt door: Vincent Scholtze en Frodo Weidema

De overige DPM-gevels van kits #104 en #120 werden wat minder rigoureus veranderd. De voorgevel van kit nr. 104 is onveranderd gebleven, en voorzien van een zelfbouwachtergevel die heel simpel is gehouden, omdat we er bijna niets van kunnen zien wanneer we naar de modelbaan staan te kijken. De zijwanden bestaan uit twee mm dik plasticplaat. Het pandje daar weer naast is ontstaan uit DPM-kit #120 maar dan met een Hollandse beschildering en voorzien van een schuin dak.

Hoewel het uiteindelijk op de modelbaan moeilijk te zien is, konden we het niet laten de winkelruimtes te voorzien van goed gevulde etalages. Dat staat nu eenmaal fraaier dan een lege ruimte. Natuurlijk kloppen er welbeschouwd een aantal dingen niet, in vergelijking tot een echt Rotterdams stadspand. Het betreft hier details zoals raamstijlen en sommige ornamenten.

Toch is het verbazingwekkend om te zien hoe we met Amerikaanse stads-huizen een Hollandse sfeer kunnen creëren.


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over de zuivelfabriek.
Externe websites:
Plasticard.
Modelbouwtips.
Plasticard.
Bouwpakketten.
DPM, Design Preservation Modelsd.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 7 aug 2023 10:11 (CET)