Persoonlijke instellingen

Mader Magnet Truck

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Niet alleen Faller heeft een systeem voor het laten rijden van modelvoertuigen op de markt gebracht. Ook de firma Mader kwam met een systeem. Anders dan bij het systeem van Faller, wordt door de firma Mader bij hun systeem 'Mader Magnet Truck' (afgekort 'MMT') geen gebruik gemaakt van een draad, maar van magneetstroken.

Het principe

In de basis is het systeem van de firma Mader hetzelfde als het Faller Car System (afgekort: 'FCS'): het voertuig wordt voorzien van een motor, accu en een stuurbare vooras. Met behulp van een magneet aan de vooras, wordt een magneetstrook in het wegdek gevolgd. Dit is één van de verschillen met het FCS.

Decoder

Standaard heeft een Mader Magnet Truck-voertuig extra elektronica aan boord voor extra functies, zoals richtingaanwijzers, infrarood-besturing, enzovoort.

Snelheid

Het standaard FCS kent maar één rijsnelheid. Het MMT-systeem kent twee rijsnelheden, één stand voor volle snelheid en één stand voor halve snelheid. Dit is d.m.v. een verandering van het magnetisch veld in de rijbaan te regelen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de voertuigen afremmen voor bochten.

Stopplaatsen

Hetzelfde principe als bij het standaard FCS. Met magneetspoelen wordt een contact in het voertuig geactiveerd, waardoor dit de auto laat stoppen. Standaard hebben MMT-voertuigen een vliegwiel op de aangedreven as zitten, waardoor deze voertuigen een kleine uitloop hebben en dus niet abrupt stoppen.

Richting veranderen

Ook hier geldt hetzelfde principe als bij het standaard FCS. Met behulp van wissels kan er van richting worden veranderd. Met behulp van infraroodbesturing kunnen de richtingaanwijzers aan- en uitgezet worden.

Computer en terugmelding

Het MMT-systeem heeft de mogelijkheid om met de computer aangestuurd te worden. Daarvoor dient er terugmelding gerealiseerd te worden. Dit kan met reed-contacten of een ander soort van terugmelding gedaan worden.

Opladen

Het MMT-systeem heeft standaard laadstations, waar voertuigen op kunnen rijden en dan worden opgeladen. Hiervoor hoeft de auto niet van de baan genomen te worden. Tussen de achterwielen zitten twee pinnen, die voor de elektrische verbinding zorgen. Standaard zijn losse laadstations beschikbaar voor inbouw, maar ook een variant met een tankstation, als bouwpakket.

Uitbreiden

Het MMT-systeem is, net zoals bij het FCS, simpel aan te passen aan de andere computer gestuurde systemen, zoals Dinamo/MCC, DC-Car en InfraCar.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Mader Magnet Truck.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 9 okt 2017 10:56 (CEST)